Путин: IT-технологиите може да изпреварят износа на оръжие (Видео)

Износът на Русия в гражданските отрасли, като IT-технологиите в близко бъдеще може да изпревари дори износа на оръжие. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на конференция, посветена на 175-ата годишнина на Сбербанк,

Руският президент подчерта, че през последните години новите отрасли се развиват с бързи темпове и вече са станали основен двигател на руската икономика. „Според оценките на някои експерти, износът на руската IT-индустрия възлиза на 6,7   милиарда долара”, отбеляза държавният глава. При това, износът на оръжия, по думите на Путин, възлиза на 14.5 милиарда долара.

„В тези граждански отрасли скоро ще догоним износа на въоръжения”, не изключи президентът.

Путин също подчерта, че Русия ще премине към нова икономика, ако успее да улови основните трендове в научно-техническия прогрес. Според руския държавен глава, огромният технологичен потенциал, който е натрупан в целия свят, не се реализира напълно.

Путин засегна и въпросите за информационната сигурност. Той отбеляза, че цифровизацията на обществения и личен живот изискват надеждна защита на интересите както на гражданите, така и на държавата. Освен това, руският президент призова за формиране на ефективна стратегия за развитие на технологиите в Русия, но добави, че модернизацията на производствата при липсата на необходимата система за подготовка на кадри може да доведе до безработица.