Путин ще се срещне с лидерите на Китай, Индия и Монголия в рамките на срещата на върха на ШОС

В рамките на участието си в срещата на върха на ШОС в Ташкент руският президент Владимир Путин ще проведе тристранна среща с колегите си от Китай и Монголия и отделно ще разговаря с китайския и узбекистанския лидери и индийския премиер. Това съобщи помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, предаде РИА Новости.

Срещата на върха на ШОС тази година ще се проведе на 23-24 юни в Ташкент – столицата на председателстващия сега в организацията Узбекистан. В Шанхайската организация за сътрудничество влизат Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а статут на наблюдатели имат Беларус, Монголия, Индия, Иран, Пакистан и Афганистан. През 2015 г. бе започната процедурата за прием на Индия и Пакистан в организацията.

След пристигането си днес в Ташкент руският президент Владимир Путин ще се срещне с лидерите на Китай и Монголия, съобщи Ушаков. На тристранната среща се планира да бъде обсъдено развитието на сътрудничеството и перспективите за развитие. „Ще бъдат подписани тристранни документи, а именно програма за създаване на икономически коридор между Русия, Китай и Монголия. Тя включва в себе си от порядъка на 30 съвместни икономически проекта“, съобщи той.

По-късно днес руският президент ще проведе двустранни преговори с китайския си колега Си Дзинпин. „След неформална вечеря с ръководителите на делегацията на 23 юни ще се проведе кратка двустранна среща на нашия президент с председателя на КНР“, разказа Ушаков. Той припомни, че след срещата на върха в Ташкент Путин ще извърши официална визита в Китай и именно с това е свързана кратката среща днес, на която се планира обсъждане на сътрудничеството между двете страни в ШОС.

В петък преди началото на заседанието на организацията руският президент ще се срещне с узбекистанския си колега Ислам Каримов.

По-късно на същия ден ще се състои среща между Путин и индийския премиер Нарендра Моди. По думите на помощника на руския президент тази среща е важна в навечерието на двустранната среща на върха, която ще се проведе през октомври в Индия.

По думите на Ушаков „ще бъдат обсъдени въпроси, касаещи участието на Индия в дейността на ШОС, като ще бъдат взети предвид всички планирани стъпки по завършване на оформянето на индийската заявка за участие в организацията. Ще бъдат обсъдени и актуалните въпроси в двустранните отношения, в частност, въпросите за сътрудничеството в областта на енергетиката“.