Путин ще присъства на честванията на годишнината от освобождението на Белград

Президентът на Русия Владимир Путин ще присъства на военния парад по повод 70-ата годишнина от освобождението на Белград. Това ще е само част от програмата му по време на посещението в Сърбия на 16 октомври, обяви руският посланик в Сърбия Александър Чепурин пред вестник „Новости“.

Путин ще се обърне към присъстващите на парада и ще положи венци на гробището на освободителите на Белград. След това ще разговаря със сръбския президент Томислав Николич и премиера Александър Вучич.

Част от посещението на Путин ще бъде и присъствие при подписването на няколко двустранни споразумения. Посланикът на Русия в Сърбия отбелязва, че събитието е позитивно и важно и усеща подкрепа от сърбите.

В изявлението си Чепурин отбелязва, че Москва е доволна от балансираната позиция на Сърбия по украинската криза. Той критикува начина, по който Европейският съюз се държи със страната. „Разбираем е стремежът на Сърбия към ЕС, все пак светът се глобализира. Това не е избор „или-или“ и не означава, че ако се присъединиш към ЕС, ще си против Русия, и обратно – ако сътрудничиш с Евразийския съюз, значи си против ЕС. Тази логика е неправилна“, коментира Чепурин.

Според него „Сърбия трябва да мисли за своите интереси, а те са очевидни“. Той коментира и санкциите, за чиято отмяна трябва вече да се мисли, „защото са във вреда на всички. Страдат и бизнесът, и хората“, допълва руският посланик.