Путин ще обсъди с емира на Катар ситуацията в Близкия Изток и двустранните отношения

Руският президент Владимир Путин в понеделник ще проведе в Кремъл преговори с емира на Катар Тамим бин Халифа Ал Тани, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

„Предполага се обстоен обмен на мнения по актуалните въпроси от международния дневен ред, най-вече за ситуацията в региона на Близкия изток и Северна Африка“, подчертаха от пресслужбата. В Кремъл отбелязаха, че в хода на предстоящата среща приоритетно внимание ще бъде отделено на „комплексното увеличаване на руско-катарското сътрудничество в търговско-икономическата, инвестиционната, енергийната и хуманитарната сфери“.

Държавният глава на Катар е на официална визита в Москва от 17 до 19 януари по покана на руския президент.

През последните месеци Путин редовно провежда срещи с ръководството на страните от Близкия изток и Персийския залив, на които се обсъжда най-вече ситуацията в Сирия и борбата с тероризма. Миналата седмица той проведе телефонен разговор с краля на Йордания Абдула II, който през ноември бе на посещение в Русия и се срещна с Путин през август миналата година.

На 23 ноември 2015 г. в кулоарите на срещата на върха в Техеран Путин разговаря с духовния лидер на Иран аятолах Али Хименей и президента на ИРИ Хасан Роухани, а в средата на месеца на срещата на върха та Г20 в Анталия се проведе двустранна среща с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал-Сауд.

Пред ноември миналата година в Сочи руският президент обсъди близкоизточните въпроси и двустранните отношения с емира на Кувейт Сабах ал Ахмед ас Сабах.

На 20 октомври Москва за кратка визита за преговори с руското ръководство посети и президентът на Сирия Башар Асад.

Освен това, през октомври миналата година Путин прие в Сочи приемника на наследния принц, министъра на отбраната на Саудитска Арабия Мухамед ибн Салман и наследния принц на Абу Даби, заместникът на върховния главнокомандващ на ВС на ОАЕ Мохамед Ал-Нахайян. В Москва оцениха положително резултатите от тези срещи.

През септември на юбилейната среща на върха на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Путин проведе кратка беседа с премиера на Ирак. През август с официална визита в Русия посети египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

Путин също така редовно провежда телефонни разговори и двустранни срещу с лидера на още една близкоизточна страна – с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.