Путин: Хакването на имейлите на Демократическата партия е от обществена полза, но не е дело на Русия

Хакването на хиляди имейли и документи на американската Демократическа партия е в услуга на обществото, но руското правителство няма нищо общо с него. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската агенция „Блумбърг“.

„Вижте, има ли значение кой е хакнал тези данни?“, попита Путин, допълвайки, че „важното е съдържанието, което е предоставено на обществеността“.

Американски представители посочиха хакери, работещи за руското правителство, като извършители на атаката срещу сървърите на Демократическата партия. По-рано тази година, преди демократическия конгрес, на който номинирана за кандидат-президент беше Хилари Клинтън, „Уикилийкс“ публикува близо 20 000 частни имейла.

От тях става ясно, че ръководството на партията е фаворизирало нейната кампания пред тази на опонента й Бърни Сандърс.

„Няма нужда вниманието на публиката да се разсейва от същината на проблема, като се повдигат някои второстепенни въпроси, свързани с издирването на извършителите“, каза Путин. „Но искам да ви кажа отново – аз не знам нищо за това и на държавно ниво Русия няма нищо общо“, посочи още той.

По отношение на твърденията, че Русия се опитва да повлияе на предизборната кампания в САЩ с публикуването на изтекла информация, Путин посочи, че светът се нуждае от нюансирано разбиране за американската политика, каквото Русия няма.

„За да бъде направено това има нужда от напипване на пулса и разбиране на спецификите на вътрешния политически живот на САЩ“, каза държавният глава. „Не съм сигурен, че дори нашите експерти от външното министерство са достатъчно чувствителни“ по този въпрос, допълни той.

По неговите думи самият процес на хакване вече е толкова усъвършенстван, че е почти невъзможно да се установят точните хора зад тези деяния, тъй като хакерите умело прикриват следите си.
Източник: Actualno.com