Путин утвърди новата военна доктрина на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ «За военна доктрина на Русия». Това съобщи официалният сайт на Кремъл. Подписаният документ внася уточнения в действащата доктрина на Руската Федерация.

Както съобщава Кремъл: «тя остава отбранителна, като главни заплахи са посочени засилването на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона».

Както съобщи официалният сайт на Съвета за сигурност на РФ, измененията „първо касаят появата на нови заплахи спрямо Русия, които се проявиха в ситуацията с Украйна и около нея, а също в събитията в Африка, Сирия, Ирак и Афганистан“.

„В борбата на водещи държави в света за интересите си, се използваха типичните „недиректни действия“ чрез използване на протестен потенциал на населението, радикални и екстремистки организации, военни частни компании. Както и усилване на настъпателния потенциал на НАТО към границите на Русия, при това активно се провеждат мероприятия по разгръщане на глобална система ПРО“, се отбелязва в съобщението.

В новата редакция актуалните позиции в действащата Военна доктрина са останали непроменени. «Запазен е отбранителният характер на доктрината, акцентира се на ангажимента на Русия да използва военна сила само след изчерпване на всички възможности на действия с не-насилствен характер. Също така, остават предишните принципи за използване на Въоръжените сили на Русия и реда за прилагане на ядрено оръжие», се отбелязва още в съобщението на ведомството.

В същото време са конкретизирани основните формулировки: «На първо място, това се отнася за основните външни и вътрешни военни заплахи, особености на военни конфликти, а също и въпроси за използване на Въоръжените Сили. Въведено е понятието «неядрено сдържане» предвид поддържането на високо ниво на бойна готовност на силите с общо назначение. Конкретизирани и допълнени са основните задачи на РФ по сдържане и предотвратяване на военни конфликти», се казва в съобщението.