Путин: Трябва да се създаде зона за сътрудничество от Атлантика до Тихия океан

Руският президент Владимир Путин призова да се пристъпи към създаването в пространството от Атлантика до Тихия океан на зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество. Руският лидер отбеляза, че важна стъпка от изминаването на този път трябва да стане хармонизирането на европейския и евразийския интеграционни процеси.

„Убеден съм, че от събитията в Украйна следва да се направят необходимите изводи и да се пристъпи към създаването в обширното пространство от Атлантика до Тихия океан на зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество, опиращо се на архитектурата за равноправна и неделима безопасност. Важна стъпка по този път трябва да стане хармонизирането на европейския и евразийския интеграционни процеси“, се казва в статия на руския президент за гръцкия вестник „Катимерини“, предаде РИА Новости.

По думите на Путин това още повече е необходимо днес, когато Европа се сблъсква с нарастващата конкуренция от страна на другите центрове на влияние в съвременния свят. Той припомни, че на неотдавна провелата се в Сочи среща на върха Русия-АСЕАН „конструктивно обсъдихме с партньорите ни международните въпроси, перспективите на интеграционните проекти и задълбочаването на сътрудничеството в Азиатско-Тихоокеанския регион“.

„Очевидно е, че да се осигури на „стария континент“ достойно място в новите международни реалии е възможно единствено чрез обединяване на потенциалите на всички европейски страни, включително и Русия“, отбеляза Путин.