Путин: Трябва да се сложи край на стремежа за създаване на „световна казарма“

Събитията в Украйна показаха, че еднополюсният модел на света не се е състоял, а изпълненият с двойни стандарти модел на взаимоотношения с Русия не работи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Едва ли са останали съмнения, че еднополюсният модел на световен ред не се състоя. Народите и държавите все по-силно заявяват решимостта сами да определят съдбата си, да съхранят своят ацивилизационна и културна идентичност, което влиза в противорецие с опитите на някои страни да запазят доминиращата си позиция във военната сфера, политиката, финансите и икономиката, идеологията“, каза още Путин.

Руският президент изрази надежда, че прагматизмът ще възтържествува и ще бъде сложен край на амбициите за създаване на „световна казарма“, и  всяка страна ще има правото да строи свой живот.

„Надявам се, че прагматизмът ще възтържествува. Трябва да се сложи край на амбициите, на стремежа да се създава „световна казарма“, да бъдат строявани всички в някакъв строй, да им се налагат единни правила за поведение и живот в обществото. Трябва най-накрая да започнем да изграждаме отношения на основана на равноправие, взаимно уважение и зачитане на интересите.“

„Искам всички да разберат – нашата страна и в бъдеще енергично ще отстоява правата на руснаците, на нашите сънародници, живеещи зад граница, използвайки при това целият арсенал от налични средства – от политически и икономически до предвидените в международното право хуманитарни операции и право на самозащита“, заяви още Путин.

Руският държавен глава отбеляза също, че президентът на Украйна Петро Порошенко е отговорен за кръвопролитията в Източна Украйна.

„Досега Пьотр Алексеевич (Порошенко) все пак нямаше пряко отношение към заповедите за започване на военните действия. Сега той пое тази отговорност изцяло. Не само военната, но и политическата, което е много по-важно“, заяви Путин.