Путин с портрет на баща си-фронтовак се присъедини към шествието „Безсмъртният полк“

Президентът на Русия Владимир Путин стана един от стотиците хиляди участници в акцията „Безсмъртният полк“ в Деня на победата в Москва.

Руският държавен глава, с портрет на баща си – фронтовак, се присъедини към внушителната колона, когато тя навлезе на Червения площад.

Акцията „Безсмъртният полк“, участниците в която излизат на марш с портрети на свои роднини, участници във Великата отечествена война, се провежда за четвърти път в хиляди градове и села в Русия и чужбина.

На уебсайта на „Безсмъртният полк“ /moypolk.ru/ всички желаещи могат да открият страница на свои роднини и да разкажат за бойния им път, живота на семейството преди и след войната. Всеки ден се появяват хиляди нови истории.

Владимир Путин е доволен от това, че руснаците имат възможността да преминат по Червения площад с потретите на своите близки – фронтоваци.

„Ценността на тази инициатива се състои в това, че тя се роди не в кабинетите, не в административните структури, а в сърцата на нашите хора“, каза руският президент по време на шествието по Червения площад.

Путин подчерта, че това показва уважението, което хората изпитват към по-старото поколение.

Според оценка на президента, акцията „говори за нашата увереност в себе си, в силите ни и в щастливото бъдеще на нашите деца“.

На въпрос, с какви мисли е преминал по Червения площад с портрет на баща си-фронтовак, Путин отвърна, че е щастлив по този начин да отдаде почит на всички участници във Великата Отечествена война. „Аз съм много щастлив, че моят баща е заедно с мен – сега с мен е неговият портрет, и хиляди други обикновени хора, обикновени войници и труженици от тила могат сега да се появят на Червения площад“, призна президентът.

Той счита, че след войната много хора са мечтаели за това да участват в Парада на Победата, но съдбата е решила друго. Сега войниците са получили тази възможност, макар и посмъртно.

По последни данни това паметно мероприятие е събрало повече от един милион души в цялата страна.

За Путин, както и за повечето руснаци, Великата отечествена война е част от семейната история.

В неотдавнашна статия президентът разказа как баща му Владимир Спиридонович Путин отишъл на фронта въпреки „резервите“, как се сражавал и бил тежко ранен на Невски пятачок, където съветските войски удържали малък, но стратегически важен за бъдещия пробив на блокадата на Ленинград плацдарм. Също така в статията Путин си спомня и за майка си – Мария Ивановна (в нейна чест е кръстена една от дъщерите на президента), преживяла блокадата, както и за по-големия си брат, който умира през тези години от дифтерит.

„И нямаше семейство, където да не е загинал някой“, отбелязва президентът в статията. „И, разбира се, мъка, беда, трагедия, но у тях нямаше омраза към врага, ето кое е удивителното“, подчерта той. „Аз и досега, честно казано, не мога да разбера това докрай“, призна държавният глава.

„Родителите ми почти нища не разказваха за войната, от техните разкази аз разбрах, че баща ми е бил в партизански отряд, след което е попаднал в Невски пятачок“, споделя спомените си Путин.

„По линия и на баща ми, и на майка ми имаше много загинали в семейството – поне половината са загинали и от едната, и от другата страна“, разказа държавният глава.

По-големият брат на президента – Виктор Путин умира през 1942 г.

Владимир Путин е роден седем години след Победата.