Путин счита руснаците и украинците за един народ и не прави разлика между тях

Руският президент Владимир Путин смята руснаците и украинците за един народ.

„Политическата ситуация в една държава се променя с времето, но народът остава. Народът, както вече съм казвал, е много близък до нас. Аз изобщо не правя разлика между украинци и руснаци, смятам, че това е един народ“, заяви Путин, отговаряйки на въпроси на руските граждани в пряк ефир.

По неговите думи, предоставяйки отстъпки в цената на газа за Украйна, русия помага преди всичко на хората, живеещи в тази страна. „Ние сме заинтересовани от това икономиката на Украйна да излезе от кризата, защото това са наши съседи, наши партньори, и ние сме заинтересовани от това, на границите ни да има спокойствие и ред, а ние да имаме възможност да развиваме икономическите си връзки с благополучен партньор“, каза Путин.

Според него, Русия предоставя на Украйна отстъпки в цената на газа. „Ние знаем, че икономиката (на Украйна) сега няма да се справи дори с цените, предвидени в договора. Ние не сме длъжни да го правим, но считаме това за целесъобразно и сме насреща. Същото се отнася и за електроенергията и въглищата“.

Руският президент подчерта, че Москва възприема Украйна като свободна и независима държава. По време на „Пряката линия“ той не се съгласи с твърденията, че РФ е „допуснала“ откъсването на Украйна от сферата й на влияние. „Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава, и трябва да се отнасяме към това с уважение“, подчерта той.

Путин припомни, че в началото на 90-те години „ние сами откъснахме всичко това“, когато бе прието решението за суверенитета на РФ. „Ние направихме каква стъпка – ние ги освободихме от себе си, ние го направихме сами, това бе наше решение. И ако ние сме го направили, то трябва да се отнасяме с уважение към тяхната независимост“, каза още той.

По неговите думи „това е избор на украинския народ как да строи отношенията си“. Путин припомни, че през 2004 г. Виктор Юшченко е дошъл на власт в Украйна след третия тур на изборите, които не са били предвидени в Конституцията. „Това вече е квазипреврат, но тогава да го направиха без оръжие, без кръвопролития“. Сега работата стигна до държавен преврат. „Това вече ние не можем да приемем. Национализмът достигна до такъв ръст, краен, а това е неприемливо. Затова ние с уважение трябва да се отнасяме към другите страни, да строим отношения с тях – а там вече това е извън зоната на нашия контрол, имам предвид, че това са независими държави, в които да се намесваме изцяло би било неправилно“.

При това Путин отрече ситуацията В Украйна да е следствие от провала на политиката на РФ. „Това не е наш провал, това е провал на вътрешната политика на самата Украйна“, каза той. Путин припомни, че дори в изключително тежкото за Русия време страната е помагала на Украйна, включително и с доставки на нефт и газ на по-ниски цени в продължение на дълго време. Според Путин, тази подкрепа без всякакво преувеличение „възлиза на десетки милиарди долари“.

„Сътрудничеството ни е огромно – при всички случаи беше такова. Надявам се, че то се е съхранило някъде и все още може да бъде възродено. Освен сътрудничеството, търговско-икономическите ни връзки са много широки и разнообразни“, отбеляза още руският президент.

Случващите се събития в Украйна Путин обясни с това, че хората са уморени от бедността, от жаждата за власт и корупцията, от олигарсите. Когато обществото и страната се намират в подобно състояние, хората започват да търсят изход, и „за съжаление, частично се обръщат към тези, които, спекулирайки с текущите трудности, предлагат някакви прости решения – сред тях са националистите“. Президентът отбеляза, че и в Русия е имало подобни прояви през 90-те. „Това се е случило в Украйна. От това се възползваха тези националистически елементи, доведоха всичко до такова състояние, на което сме свидетели сега. Затова това не е наш провал, това е провал вътре в самата Украйна“, каза Путин.

„Днес Русия не очаква нищо от киевските власти, освен едно – отношение към нас като към равностоен партньор във всички области на взаимодействие“, каза той.

По неговите думи, за Москва важна част е съблюдаването на законните права и интереси на руските граждани, живеещи в Украйна, както и на хората, които се смятат за руснаци, независимо от това, което пише в паспортите им, на тези, които считат руския език за роден и чувстват неразделна връзка с Русия.

„Ние сме заинтересовани от пълното нормализиране на отношенията с Украйна и от своя страна ще правим всичко за това, но на дневен ред стои в момента въпросът за Донбас. Чакаме от украинските власти изпълняване на всички договорености от Минск“, каза руският лидер.

Той отбеляза също, че е необходимо да бъдат създадени работни групи в рамките на минския процес и да бъде започната работа в няколко насоки. „Това са политическата реформа, икономиката, границата и т.н. Всичко това трябва да бъде започнато да се прави, не да се говори, а да се действа на практика, за съжаление, засега ние виждаме само продължение на опитите на елементите за натиск, а реално желание за решаване на проблема с политически средства засега няма, – каза Путин. – Но аз изхождам от разбирането, че друг път, освен политическия за решаването на този проблем не съществува. Такова разбиране трябва да бъде осъзнато от всички“.

Руският президент изхожда от това, че война с Украйна е невъзможна. „Не, аз изхождам от това, че това е невъзможно, – увери Путин, отговаряйки на въпрос, зададен от жители на граничещия с Украйна руски град Гуково. – Живейте спокойно“.

Президентът добави, че „е имало определени ексцесии, свързани с това, че са прелитали снаряди от украинската територия, но и тук аз изхождам от това, че тази случаи можем да отнесем към случайностите, към нещастните случаи, а не към опитите от определена територия да се нанесе вреда на наши граждани или обекти от инфраструктурата“.

Руският държавен глава също така потвърди, че войски на РФ няма в източната част на Украйна, като отбеляза, че само жителите на Донбас и Луганщината могат да решават с кого и как да живеят.

По време на прекия ефир пристигна информация, че в Киев е бил убит известният опозиционен писател и журналист Олес Бузина.

Руският президент изрази съболезнованията си към близките на убития и отбеляза, че в Европа и Северна Америка предпочитат да не забелязват сериите от политически убийства и техното неправилно разследване в Украйна.

„Къде са убийците на тези хора? Просто ги няма! Нито изпълнителите, нито поръчителите. И това предпочитат да не забелязват нито в Европа, нито в Северна Америка“, констатира руският държавен глава.