Путин: Споменатите в доклада на WADA чиновници ще бъдат временно отстранени от длъжност

Споменатите в доклада на комисията на Световната антидопингова агенция (WADA) руски чиновници ще бъдат временно отстранени до приключване на разследването, но Русия иска от WADA да предостави по-пълна и обективна информация. Това се казва в изявление на руския президент Владимир Путин, публикувано на сайта на Кремъл, предаде ТАСС.

„Длъжностните лица, споменати в доклада на Комисията като преки изпълнители, ще бъдат временно отстранени от заеманите от тях длъжности до пълното приключване на разследването“, се казва в изявлението.

„За да бъде прието обаче окончателно решение за отговорността на съответните длъжностни лица, молим Комисията WADA да предостави по-пълна, обективна и основана на факти информация за нейното отчитане в разследването на руските правоохранителни и следствени органи, чиято работа, без всякакви съмнения, ще бъде доведена докрай с последващо приемане на изчерпателни мерки за предотвратяване на нарушения на руското законодателство и поетите от наша страна международни задължения“, подчерта руският президент.

Путин счита също така, че допинговият скандал е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта.

„В момента наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата: да се превърне спорта в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите. Олимпийското движение, което играе колосална обединяваща роля за човечеството, отново може да се окаже на ръба на разкола. Днес в ход са пуснати така наречените „допингови скандали“, предприемането на опити санкциите за разкритите случаи на допинг да бъдат разпространени върху всички, включително и върху „чистите“ спортисти“, се казва в изявление на руския държавен глава, разпространено от пресслужбата на Кремъл.

Путин отбелязва, че днес, за разлика от 80-те години на миналия век, спортистите преминават през жесток тотален антидопингов контрол както по време на състезанията, така и по време на целия тренировъчен цикъл. „А през последните години по препоръка на WADА всички руски спортисти са преминали антидопингова проверка под контрола на британската антидопингова агенция и в чуждестранни антидопингови лаборатории“, подчертава руският президент.

По думите му последните събития неволно напомнят ситуацията от началото на 80-те години на миналия век.

„Тогава много западни страни, позовавайки се на вкарването на съветските войски в Афганистан, бойкотираха Олимпиадата в Москва. А четири години по-късно Съветският съюз за отмъщение бойкотира игрите в Лос Анджелис под предлог липсата на достатъчна сигурност за съветските спортисти. В резултат на това много съветски, американски и чуждестранни спортисти се лишиха от възможността да запишат своето име в световната спортна история. Олимпийското движение се сблъска със сериозна криза, беше разделено. По-късно някои политически лидери от онова време и от двете страни признаха, че това е било грешка“, отбеляза руският президент.

Според него, изводите на WADA с обвинения по адрес на руските спортисти са изградени върху показанията на човек със скандална репутация. Става дума за бившия ръководител на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков.

„Обвиненията по адрес на руските спортисти са изградени върху показанията на един човек. Човек със скандална репутация“, подчерта руският лидер, като отбеляза, че срещу Родченков през 2012 г. вече е било образувано наказателно дело по обвинение в нарушаване на антидопинговото законодателство, „но събраните до онзи момент доказателства се оказаха недостатъчни и делото бе прекратено“. През юни делото е възобновено въз основа на новооткрити доказателства, а една от близките му роднини вече е осъждана в Русия за незаконен трафик на анаболни стероиди. „Възниква въпросът, дали биха могли да са достоверни и убедителни изводите, основани единствено на показанията на подобен род хора“, каза Путин.

Тези дни Американската антидопингова агенция (USADA) с няколко аналогични структури от други страни, без да дочакат официалното оповестяване на доклада на WADA, побързаха да призоват за отстраняване на целия отбор на Русия от участие в Олимпиадата в Рио де Жанейро.

„Какво стои зад подобно бързане: опит за създаване на определен информационен фон, да се окаже натиск? Създава се впечатлението, че експертите от USADA най-малкото са имали достъп до непубликувания доклад, а може дори и самите те да са задали тона на съдържанието му. В такъв случай, отново националната структура на една държава диктува волята си на цялата спортна световна общност“, отбеляза руският президент.

По думите му, Русия винаги ясно е обозначавала своята позиция. „Допингът няма място в спорта“, каза той. „Това е заплаха за здравето и живота на атлетите, дискредитиране на честната спортна борба. Ние последователно изкореняваме това зло, усъвършенстваме националното си законодателство, открито си сътрудничим с профилните международни организации и Международния олимпийски комитет и стриктно изпълняване задълженията си“, посочи Путин.

Той отбеляза, че Русия добре разбира огромната значимост и творческа сила на Олимпийското движение и напълно споделя ценностите на Олимпизма: взаимно уважение, солидарност, справедливост, дух на приятелство и сътрудничество. „Само така можем да запазим единството на олимпийското семейство, да осигурим развитието на световния спорт – в името на сближаването на културите и народите. Русия е отворена за сътрудничество за постигането на тези благородни цели“, каза руският лидер.