Путин: Силовата операция в Украйна трябва да бъде прекратена незабавно

Президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с премиера на Италия Матео Ренци обсъди ситуацията в Украйна, като изрази съболезнования за гибелта на италианския журналист, предаде РИА Новости. Руският държавен глава призова за прекратяване на силовата операция в Югоизточна Украйна и подчерта необходимостта от провеждането на диалог в страната.

„Лидерите на двете страни изразиха мнение относно ситуацията в Украйна в контекста на президентските избори на 25 май. Те изразиха взаимни съболезнования във връзка с трагичната гибел в Украйна на италианския журналист А. Рокели и съпровождащия го руски гражданин А. Миронов”, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Руският президент Владимир Путин „подчерта необходимостта от незабавното прекратяване на военната силова операция в югоизточните области и налагането на мирен диалог от страна на Киев с представители на регионите”, се казва още в съобщението.

„Путин и Ренци дадоха висока оценка на сегашното ниво и на перспективите на руско-италианското сътрудничество. Бяха обсъдени конкретни въпроси за сътрудничество в различни сфери, преди всичко в областта на енергетиката”, допълниха от Кремъл.