Путин се срещна с престолонаследника на Абу Даби

Русия е загрижена от развитието на ситуацията в Либия и региона на Близкия Изток. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с престолонаследника на Абу Даби, заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахян, предаде ТАСС.

„Много съм радостен да ви видя, за да обменим мнения по ситуацията в региона, която остава сложна. Обезпокоени сме как се развива ситуацията в Ирак и Либия. Имаме за какво да говорим и определено ни интересува вашето мнение по тази тема“, каза Путин при откриването на срещата.

От своя страна Мохамед Ал Нахян заяви, че Русия „играе много важна роля в Близкия Изток“.
Говорейки за двустранните отношения, руският президент заяви, че те се развиват успешно както на политическо, така и на икономическо ниво. Бе отчетено, че през последните четири години двустранната търговия е нараснала в пъти, активно се разширява и инвестиционното сътрудничество.

„С голямо доверие се отнасяме към вашите инвестиционни фондове“, каза Путин.
„Нямам никакво съмнение, че ни свързват привилегировани отношения“, каза наследникът на короната.
По данни на руската страна, за последните пет години стокообменът между Русия и ОАЕ се е увеличил четири пъти и през 2013 г. достига рекордните2.5 милиарда долара, което е с 60% повече от предишната година. Въпреки това през първата половина на 2014 г. е отчетено намаление от 11.5% – до 1,3 милиарда долара.