Путин се помоли в реставрирания храм край Петербург

Руският президент Владимир Путин се помоли и запали свещ в реставрирания храм на преподобния Сергий Радонежский в Царско Село край Петербург.

Вчера сутринта  в храма бе проведена церемония по освещаването на възстановената сграда. Божествената литургия бе оглавена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. На мероприятието присъстваха настоятелят на църквата отец Генадий, Патриархът, както и ръководителят на попечителския съвет по възстановяването на храма – руският външен министър Сергей Лавров.

Според настоятеля на храма, възстановяването на църквата е отнело около половин година. В продължение на дълги години, след като храмът е бил унищожен, сградата е била превърната в дискотека, а на мястото на олтара е имало гараж, каза отец Генадий. „Самият храм е възстановен напълно по наличните фотографии от началото на ХХ в., изцяло е пресъздаден и иконостасът”, каза още настоятелят.

Путин се поинтересува, дали около храма са били открити останки от войници, загинали по време на Първата световна война. Както отбеляза настоятелят, такива гробове на мястото около църквата има и част от имената на загиналите са възстановени по историческите документи. Работата по възстановяването на имената на загиналите през Първата световна продължава.

Руският президент запали свещ във възстановения храм и разгледа експозицията „Гвардейски стрелци на служба на Отечеството”, където бяха представени оръжие, документи, военна униформа от XIX век и от времето на Първата световна война.

Също така пред руския президент бе представена карта на военните действия от XIX век, издадена във Франция. Според представителя на музея в храма, в долната част на картата е напечатано фалшивото завещание на Петър I, което било измислено във Франция. В документа се завещавало, че Русия ще покори Европа и ще стигне до Индия. „Колкото и да е странно, аз и до ден днешен чувам подобни фалшификати”, отбеляза Путин.

Храмът на преподобния Сергий Радонежский е бил построен през 1904 г. за войниците от гвардията на 2-ри Царскоселски стрелкови батальон. През 1921 г. храмът е затворен и камбанарията е била унищожена. През 90-те и началото на 2000 г. в сградата на църквата се намирали кафене и помещение, в което се провеждали шофьорски курсове. През 2012 г. храмът е върнат на Руската православна църква и работата по възстановяването му се провеждала със съдействието на попечителския съвет, оглавен от външния министър Сергей Лавров.

Освещаването на храма се превърна в главно мероприятие, с което завърши юбилейната година на общоруското празнуване на 700-ната годишнина на Сергий Родонежский.