Путин се надява на мирен изход

По време на поредния си разговор с народа президентът на Русия Владимир Путин вчера заяви, че Москва никога не е планирала военни действия в Крим и че действията на Кремъл са били продиктувани от реалните заплахи за рускоезичното население на полуострова и от волеизлиянието на жителите му по време на референдума. Отговаряйки на въпрос за мъжете с камуфлажна униформа в Крим, които получиха прозвището „зелени човечета”, то Путин призна, че това наистина са били руски военни. Той обаче уточни, че те не са използвали сила, а са обезпечили сигурността на населението и мирното провеждане на референдума.

Путин каза, че приемането на Крим в състава на Русия е станало и заради опасенията за разширяване на НАТО на изток. „Ще приемат Украйна в алианса и ще ни кажат: това вас не ви засяга. И натовски кораби ще се окажат в града на руската военно-морска слава Севастопол”, подчерта държавният глава. Той допълни, че ако Украйна беше приета в НАТО, в Крим щяха да бъдат разположени ракети, а Русия щеше да бъде

практически

изтласкана

от Черноморския регион.

По-голямата част от вчерашната пряка линия бе посветена на събитията в Украйна. Президентът нарече глупост твърденията, че в югоизточната част на страната има руски военни подразделения. В същото време държавният глава определи като престъпление решението на Киев да използва танкове и авиация срещу местните граждани.

Чуваме призиви хората в Югоизточна Украйна да свалят оръжието. Това е правилен призив, но в такъв случай оттеглете армията от мирното население. Съвсем ли сте се побъркали? Танкове, БТР, оръдия – против кого са тези оръдия?

Съвсем ли

полудяхте?

попита президентът. Той изрази надежда, че няма да се наложи Москва да се намесва в конфликта в съседната държава. „Напомням ви, че Федералното събрание предостави на президента право да използва въоръжени сили в Украйна. Искрено се надявам, че няма да ми се наложи да се възползвам от това право и че ще решим проблемите с дипломатически средства”, подчерта държавният глава.

Отговаряйки на въпрос за Приднестровието, президентът каза, че „блокадата на непризнатата република от страна на Молдова и на Украйна трябва незабавно да бъде свалена”. На фона на изострените отношения между Русия и Запада Путин акцентира върху активно развиващото се сътрудничество с Китай, което по думите му се намира на безпрецедентно високо ниво, но

изключи

създаването

на военен пакт с Пекин. Въпрос на Путин зададе и бившият сътрудник на американската агенция за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който попита занимава ли се Русия със следене на разговорите и кореспонденция на хората. „Уважаеми г-н Сноудън, вие сте бивш агент, а аз имам отношение към разузнаването. Затова ще говорим на професионален език. За целта у нас трябва разрешение на съда, по тази причина масовото следене е невъзможно”, отговори Путин.

Прозвуча и питане кога ще се появи нова първа дама на Русия. „Първо трябва да омъжим  Людмила Александровна (бившата съпруга на държавния глава – б.а.), а след това ще помисля и за себе си”, обеща руският лидер. На въпрос на пенсионерката Фаида Ивановна ще си вземе ли Русия и Аляска, Путин с усмивка отговори: ”Фаида Инановна, за какво ви е Аляска!? Там е студено”.

Расмусен записвал тайно разговори
Путин сподели, че няма как да има доверие на сегашния генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, защото още като бил премиер на Дания, без разрешение записал и публикувал личен разговор с него. 

“На една от срещите ни, когато още беше премиер на Дания, той, както се оказва, бил взел със себе си диктофон, записал тайно разговора ни, а после го публикувал в пресата. Не мога да повярвам на ушите и очите си – каква глупост!”, каза Путин.