Путин се готви за срещата с народа

Руският президент Владимир Путин вече втори свой работен ден отделя на подготовката за „Пряката линия“, съобщи прессекретаря на държавния глава Дмитрий Песков. Разговорът на президента с жителите на страната ще се проведе на 16 април в 12 ч. московско време.

По думите на Песков, президентът работи над въпросите, както и със статистическата информация, общува в онлайн режим с ръководителите на министерствата и ведомствата. Песков уточни, че при подготовката за „Пряка линия“ Путин „както винаги, е на телефона и получава информация от ръководителите на министерствата и ведомствата“.

От 9 април специален кол център приема въпроси към президента от всички желаещи по всички видове за връзка – от телефона до видео връзките.

Прессекретарят на руския президент съобщи, че към държавния глава са постъпили над 1 млн. обръщения. „Вчера ние надхвърлихме един милион обръщения“, каза той, като уточни, че са били регистрирани 816 хил. телефонни обаждания и над 4 хил. видео обръщения. „Активността продължава да бъде висока“.

Песков отбеляза също, че, ако миналата година обажданията от мобилни телефони са били 33,3 % към „Пряка линия“, то през тази година те са 78,6 %.

Що се отнася до статистиката по региони, то на първо място по брой на обръщенията към президента е Централният федерален окръг. След него следват Приволжски, Северозападен и Сибирски. „Сега на практика няма региони, откъдето да няма обаждания. Представена е цялата география на Русия“, каза той.

„През тази година значително се увеличи количеството на въпросите, свързани с външните работи на страната: възможността за противопоставяне на НАТО, със западните страни, ситуацията в международните отношения като цяло, Украйна, СНГ и Митническият съюз“, отбеляза Песков.

Прессекретарят не се нае да даде прогноза за това, на кои теми най-вече ще бъде посветен този диалог на президента с жителите на страната. „За какво ще се говори най-много е трудно да се каже“, отбеляза той. „Върху какво ще бъде поставен акцент, ще видим“, допълни Песков.

По неговите думи, в момента могат да се обозначат само основните теми: „Това са и въпросите от социално-икономическата сфера, свързани със заплатите, цените, курсовете на валутите, пенсиите и реформата в пенсионната система“. „Те (въпросите от тази категория) са най-много“, добави той.

Много от въпросите постъпват във връзка с комуналните услуги. „Има също така много жалби от местни ръководители, за качеството на отношението на чиновниците към хората“, каза той.

Както показва опитът от предходните години, прякото общуване на руския президент с жителите на страната може да продължи около 4 часа. Да провежда подобно мероприятие държавният глава не е задължен от нито един закон – това е лична инициатива на президента, която му позволява лично да почувства настроението на обществото и дава възможност да обясни на народа смисъла на приеманите решения.