Путин: Санкциите срещу Русия ще окажат негативно влияние върху европейската икономика

Руският президент Владимир Путин смята, че санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна са „пълна глупост“ и ще окажат негативно влияние на световната икономика.

В отговор на въпроси, зададени му от участници във форума „Русия зове“, държавният глава посочи, че Москва гледа спокойно на въведените срещу нея ограничения. „Не си струва да се занимаваме с тази тема“, подчерта Владимир Путин.

Според него санкциите „нарушават фундаменталните принципи на Световната търговска организация, подкопават доверието в международните финансови институции и на валутите.

Външните ограничения създават за Русия допълнителен стимул за постигане на резултати в приоритетните направления за развитие. „Ние ще решаваме последователно приоритетните за Русия задачи”, заяви руският държавен глава.

„Това са ръстът на икономиката, обновяването на промишлеността и инфраструктурата, създаването на съвременни работни места и повишаването на качеството на живот на гражданите на РФ”, поясни Путин.

„Днешната ситуация обективно формира мощен стимул за ускоряването на развитието на научно-техническите изследвания, при това във всички направления, където технологичната зависимост от чуждестранните партньори е излишна”, допълни още президентът, като поясни, че става дума най-вече за критично важните и засега „вносни” технологии.

„Наред с развитието на външната търговия, стимулирането на износа и участието в интеграционни проекти, ние възнамеряваме да използваме пълноценно едно от най-конкурентните преимущества на Русия, а именно – големия вътрешен пазар”, подчерта той, като напомни, че по обем той заема шесто място в света.

„Нашата задача е в близките години да осъществим индустриален пробив, да създадем силни национални компании в производствените сектори, способни да произвеждат конкурентни продукти”, каза още Путин.

Русия възнамерява активно да премине на национална валута при осъществяването на външните търговски спогодби с Китай и другите партньори. Путин напомни, че наскоро руската компания „Газпром нефт” е осъществила в Китай първата пробна доставка на нефт за рубли. „В бъдеще планираме активно да използваме националната валута при осъществяването и на други чуждестранни плащания – както с Китай, така и с други страни”, подчерта руският президент.