Путин: РФ счита, че Су-24 е свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция

Русия има основания да смята, че нейният Су-24 е бил свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция, заяви президентът Владимир Путин, отговаряйки на въпроси на журналисти след края на програмата си на конференцията за климата в Париж, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че, в частност, продължава финансирането на терористите в Сирия. „Получихме допълнителна информация, потвърждаваща, че петрол от находищата, контролирани от ИДИЛ, в индустриални количества се доставя на територията на Турция“, заяви Путин.

„И имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашия самолет е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка на петрол именно към пристанищата, откъдето се товари на танкери“, каза той.

„Защитата на туркмените е само предлог“, изрази увереност Путин.

Среща с Ердоган не е имало

По думите на Путин, той не се е срещал с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха в Париж.

„С президента на Турция не сме се срещали, не сме се виждали, не е имало среща“, каза Путин.

В същото време той подчерта, че Русия винаги е била за създаването на широка антитерористична коалиция. „Но това не можа да се постигне, докато някои ще използват част от терористичните организации за постигане на краткосрочни цели“, отбеляза Путин.

Същевременно руският президент отбеляза, че някои страни, както и преди, не са готови за това, и че трагично потвърждение за това е станала атаката на турските ВВС срещу руския Су-24. „Но ние все едно ще се стремим да бъде сформирана действена широка коалиция, а регионалните, местните или финансовите интереси да отстъпят на втори план пред глобалната заплаха на терора“, подчерта Путин.

„Не е било необходимо самолетът да бъде свален“

Путин отбеляза, че темата за сваления от Турция Су-24 е прозвучала на срещите му с лидерите в Париж. „Що се отнася до самата тема за сваления руски самолет, то, разбира се, тази тема прозвуча на практика във всичките ми двустранни срещи, аз давах съответните пояснения, разказвах какво се случи, – каза Путин.- Всички колеги внимателно слушаха и повечето от тях споделят във всеки случай тезата, че не е имало никаква необходимост да се нанася удар срещу незащитения руски самолет, който не е заплашвал Турция“.

Путин отбеляза, че е чул от турска страна обяснения за това, че президентът на Турция не е приел решението за свалянето на Су-24, а са го сторили други лица. „За нас това общо взето няма голямо значение. В резултат на тази престъпна акция загинаха двама наши военнослужещи. Защо турците са го направили, трябва да питате тях. Това е огромна грешка“, каза той.

Той призна, че много му е жал за загубата на високото ниво на руско-турските отношения, но изтъкна, че проблемите в диалога с Анкара са се появили отдавна.

„Мисля, че на всички ни е жал, и на мен лично ми е много жал, защото самият аз лично съм направил много за изграждането на тези отношения в течение на дълъг период от време, но има проблеми, които възникнаха още много отдавна и които се опитвахме да решим в диалог с турските ни партньори“, заяви Путин. „Жалко, че се налага да ги решаваме в такава обстановка, но вината не е наша, това не е наш избор, подчерта руският президент.

Терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си

В частност, руският президент посочи, че терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си.

„Ние отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, които са воювали в отделни региони на Русия, в частност в Северен Кавказ, „изплуват“ на територията на Турция“, посочи Путин като пример за проблеми в отношенията с Турция, като подчерта, че Москва е молила Анкара да „сложи край на тази практика“.

„Въпреки това, те се намират на територията на Турция, пребивават в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а после, възползвайки се от безвизовия режим, отново „изплуват“ на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях“, каза Путин.

По думите му тези проблеми са назрели отдавна и Москва многократно ги е поставяла „и на равнище на спецслужбите по т.нар. партньорски канали, и на равнище на външните министерства, и на най-високо политическо равнище“. „За съжаление, не видяхме партньорска реакция на нашата загриженост“, констатира той.