Путин: РФ в голяма степен гарантира продоволствената сигурност в света

Русия внася съществен принос в гарантирането на продоволствената сигурност в света, тя е успяла съществено да увеличи експортния потенциал на зърно – до 30 млн. тона, заяви руският президент Владимир Путин.

„Русия, на която се пада една десета от обработваемата земя в света и една пета от запасите на вода на планетата, по всевъзможен начин съдейства за гарантирането на световната продоволствена сигурност. През 2014 г. ние отчетохме една от най-високите реколти на зърно – над 105 млн. тона“, каза Путин в речта си на откриването на Националния ден на Русия на Световното изложение „ЕКСПО-2015“ в Милано.

Той отбеляза, че това е позволило не само изцяло да бъдат осигурени собствените потребности на страната, но и съществено да се увеличи експортният потенциал. „До 30 млн. тона. Русия днес е третата страна в света по износ на зърно“, добави Путин.

Преди това руският президент проведе преговори с италианския премиер Матео Ренци, на които са били обсъдени теми като конфликтът в Украйна, ситуацията в Либия, двустранното сътрудничество и проблемите, възникнали във връзка с икономическите санкции на Евросъюза по отношение на Москва.

„Въпреки че по силата на известни причини, взаимният стокообмен през миналата година се е понижил с 10 %, Италия както преди заема едно от водещите места сред външнотърговските партньори на Русия“, подчерта руският държавен глава.

Сред въпросите на сътрудничеството между двете страни, Путин назова в частност енергетиката. Той припомни, че италианската Enel е вложила значителни средства в руските енергийни обекти. На свой ред руските концерни „Роснефть“ и „Лукойл“ притежават активи в нефтопреработвателни предприятия в Италия. „Важното е, че по този начин ние допълваме традиционната схема продавач-купувач“, отбеляза Путин.

Руският президент изброи сред важните направление на взаимодействие и високотехнологичните отрасли – самолетостроенето, космоса, ядрените технологии. Той отбеляза, че компанията Sukhoi съвместно с италианските партньори популяризира на международния пазар самолета Sukhoi Superjet 100. „Към днешна дата портфейлът с поръчки съставя 150 самолета“, каза Путин.

Ренци на свой ред сподели, че е разговарял с руския президент за Фьодор Достоевски, който е написал знаменитото „Красотата ще спаси света“ във Флоренция. Италианският премиер предполага, че именно такъв подход „има фундаментално значение за съдбата на европейския континент“.