Путин: руското общество трябва да се консолидира и мобилизира, но не за война!

Президентът на Русия Владимир Путин е убеден, че руското общество трябва да се консолидира и мобилизира, „но не за война или някакви конфликти”, не за противопоставяне на някой, „а за упорит труд за Русия и за името на Русия”, предаде ИТАР-ТАСС.

Владимир Путин смята за важно да се укрепва сплотеността на руското общество, като много за това по негово мнение, зависи от депутатите в това число, заяви руският държавен глава на срещата с руските депутати в Ялта. Също така, той подчерта, че Русия в опората си на традиционните ценности е подкрепяна и от народи на чужди държави, дори на западни – където тези ценности „усилено се разрушават” в изгода на настоящата политическа конюнктура.

Владимир Путин заяви, че руските санкции са не само ответни мерки на западните санкции срещу Русия, а начин да се подкрепят руските производители и да се отвори нов пазар за нови чуждестранни партньори. Той добави, че независимо от външнополитическата и вътрешнополитическата конюнктура, „за нас сега най-важни са вътрешните работи на Русия, нейните цели и задачи, които поставя руския народ и гражданите на Русия”.

Президентът поясни, че властите трябва да се концентрират в разрешаването на националните проблеми. „Нашето бъдеще е единствено и само в нашите ръце”, убеден е Путин и поради това смята, че е много важно да се осигури високото качество на държавното управление на страната, а „още по-важното е високото ниво на живот на гражданите на Руската Федерация”.

Президентът на Русия заяви, че Крим може да изиграе обединяваща роля за Русия. „Смятам, че Крим може да бъде и днес уникално мерило, може още днес да изиграе уникална обединяваща роля за Русия, превръщайки се в своего рода в исторически и духовен източник, а също и една нова линия на примирение както за червените, така и за белите”.

Президентът на РФ отбеляза, че полуостров Крим помни както триумфите, така и трагедията от братоубийствената война в началото на ХХ век. По думите му, именно в Крим на Перекоп едни руснаци са убивали други руснаци. Руският лидер отбеляза, че Крим може много да помогне за излекуването на тази рана, нанесена някога на руския народ в резултат на драматичен национален разкол през ХХ век, а също да възстанови връзката между времена и епохи, както и историческия път на Русия.

Путин призова депутатите и представителите на всички политически партии, религиозни организации и на културата да помислят, как именно да се реализира тази важна задача. По думите на руския президент, Русия няма намерение да се изолира от външния свят. Той подчерта, че успешното развитие на държавата трябва да се опира на вътрешни резерви, включително чрез създаване на допълнителни стимули за промишлеността и за развитието на селското стопанство. „Ние трябва спокойно, достойно и ефективно да доизграждаме нашата страна, без да се изолираме от външния свят, без да прекъсваме отношения с нашите партньори, но и да не позволяваме на тях да се държат с нас пренебрежително и менторски”, каза Владимир Путин.