Путин: Руският ВМФ трябва да присъства във всички зони на Световния океан

Путин: Руският ВМФ трябва да присъства във всички зони на Световния океан

Публикувано от:

Един от приоритетите в развитието на Военноморския флот на Русия е присъствието във всички важни стратегически райони на Световния океан и укрепването на морските стратегически ядрени сили, заяви президентът Владимир Путин на заседание на Военно-промишлената комисия.

“До 2025 година е необходимо да се създаде балансиран корабен състав на ВМС, който ще бъде в състояние да разреши всички сложни проблеми в мирно и военно положение – в близки и далечни морски зони, да подсигури военноморско присъствие на Русия във всички стратегически области на Световния океан”, каза президентът, цитиран от ТАСС.

Путин също заяви, че сред приоритетите в развитието на ВМФ е и укрепването на военноморските стратегически ядрени сили, цитира “Интерфакс“.

Според Взгляд неотдавнашното решение на Министерството на отбраната да направи фрегатата основен кораб на ВМФ фактически означава признаването на ограничения капацитет на руския флот. Според експерти отказът от голямо производство на разрушители, крайцери или авионосци – значително големи кораби, доказва, че не се планират мащабни морски битки. Фрегатите са снабдени с оръжия като “Калибр” – подходящи най-вече за удари по земни цели.