Путин: Руската икономика се приспособи към ниските цени на петрола

Във Владивосток, където се провежда Източният икономически форум, руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпроси на журналисти, коментира икономическата ситуация в страната, като отбеляза, че руското правителство разполага с комплекс от мерки за подкрепа на икономиката.

През август курсът на рублата, следвайки падането на цената на петрола, котировките на която преминаха по-рано най-ниската точка за последните шест години, отбеляза поредните антирекорди от началото на годината – доларът се покачваше над 71 рубли, а еврото надвишаваше 83 рубли.

„Нищо необичайно няма в това за нас. Като цяло ние вече сме преминавали през подобни ситуации през 2008 и 2009 г., и преди това също. Комплексът от мерки за подкрепа на икономиката и бизнеса е известен, изработен. Въпросът е само в това, какви инструменти и в какъв обем да бъдат включени“, каза руският президент.

Той счита, че нищо драматично няма и в днешното ниво на цените на петрола, а борсовите коректировки са били очаквани. Президентът добави, че за цената на петрола значение има в това число и препроизводството на енергоресурси и излизането на световните пазари на нови играчи.

„Но, според мен, всичко това е естествен процес. Световната икономика, в това число и енергийният сектор, трябва да се развива по естествен път, да се намира в нормално състояние, а не под натиска на някакви външни или политически фактори“, каза Путин.

Що се отнася до бюджета, в основата на който се полага цената на петрола, то президентът подкрепи идеята за преминаване към годишен бюджет и отбеляза, че ще поиска от парламента да го подкрепи.

„Това, че правителството преминава в тези условия към годишен бюджет, аз смятам за напълно оправдано, защото за нас е трудно да определим, а и навярно, просто е невъзможно да се определи, как ще се държат световните пазари в съвременните условия и как това ще се отрази на приходите в бюджета“, каза Путин пред журналисти.

Той отново подчерта, че и в тези икономически условия властите ще изпълнят всички социални задължения.