Путин: Руската военна индустрия трябва да е самостоятелна

Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че руската военна индустрия трябва да престане да разчита на чужди части и технологии, а всичко за нуждите на руската армия трябва да се произвежда на руска територия, съобщи „РИА Новости“.

„Длъжни сме да направим всичко по силите си, така че всичко за нуждите на военно-промишления комплекс да се произвежда на наша територия. Не трябва да зависим от никого за превъоръжаването на армията и флота си“, заяви Путин.

„Уверен съм че това ще е от полза и за промишлеността ни“, добави той. „Трябва да оправим начина, по който работят научните ни институции“.

Путин напомни, че преди половин година са се провели серия срещи, посветени на изпълнение на плана за превъоръжаване на министерство на отбраната с участието на командващите на всички родове войски и представители на големи компании и военната индустрия.

В следващите три дни ще се проведат аналогични срещи. „Договорихме се, че ще положим необходимите усилия, за да можем да използваме ефективно финансовите ресурси, определени за превъоръжаването на армията и флота – а именно, 20 трилиона рубли (570 млрд долара – бел. ред.) и 3 трилиона рубли за военно-промишления комплекс“, заяви Путин.

Вашингтон заплаши, че част от износа на техника за Русия ще стане обект на санкции заедно със замразяването на активи и забрани за издаване на визи.

При време Путин заяви, че замяната на всички компоненти във военната индустрия така, че цялото производство да е вътрешно ще отнеме две-две и половина години и значителни средства.

Русия е вторият най-голям износител на оръжия в света. През 2013 г. страната е изнесла въоръжение на стойност 15.7 милиарда долара.