Путин: Русия работи активно над нови технологии в космическата сфера

Русия твърдо държи водещите позиции в космическия сектор, продължава да бъде на първо място по брой на космическите стартове, активно развива орбиталната спътникова групировка и работи над нови високотехнологични продукти, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Русия твърдо държи водещите позиции в света. Ние имаме конкуренти позиции в строенето на ракетни двигатели, продължаваме да сме на първо място в света по брой на космическите стартове, активно развиваме орбиталната спътникова групировка и, разбира се, работим над нови високотехнологични продукти в тази област“, каза Путин във вторник на концерта по случай Деня на космонавтиката.

Руският президент припомни за работата на космодрума „Восточний“. „Огромна работа бе извършена за създаването на нашия нов национален космодрум „Восточний“. Според плановете на специалистите първият старт от него трябва да бъде извършен още в края на април. С космодрума „Восточний“ в голяма степен е свързано бъдещето не само на руската, но и на световната космонавтика. Имам предвид, че ние планираме тук да осъществяваме стартове в интерес на икономиката ни, но и да работим заедно с чуждестранните ни партньори в рамките на международното сътрудничество“, отбеляза руският президент.

Путин подчерта, че именно Русия е направила първата крачка в усвояването на Космоса. „Днес ние отбелязваме знаменателна и забележителна дата – 55 години от полета на Юрий Гагарин, първия космонавт на планетата. Неговият легендарен старт се превърна в едно от най-ярките и знакови събития на ХХ в. Именно нашата страна направи първата крачка в усвояването на Космоса“, добави Путин.