Путин: Русия остава един от лидерите на оръжейния пазар

Руският президент Владимир Путин е доволен от позициите на Русия на световния пазар за оръжие, съобщи ИТАР-ТАСС.
«Русия е един от лидерите на световния пазар за оръжие, твърдо държи второ място по обема за доставките», заяви президентът. По негови данни, през 2013 година руския износ на стоки и услуги в областта на военно-техническото сътрудничество се увеличили с 3% и превиши 15,7 млрд. долара. Путин напомни, че на САЩ се падат 29% от пазара, на Русия – 27%, Германия – 7%, Китай – 6 % и на Франция – 5%.
Путин съобщи, че през изминалата година са подписани дългосрочни договори на сума от 18 млрд. долара, а руски производители на военна техника са участвали в 24 международни изложения.

«В резултат на това, общият портфейл на поръчките за износ достигна рекорд и надвиши 49 милиарда долара», констатира руският държавен глава. Той отбеляза, че руската продукция се доставя на 65 страни.
«Военните технологии от типа С-300, С-400, Панцир-С1 по технически и бойни параметри, надеждност и опростеност, безусловно са лидери в световния оръжеен пазар. Трябва да се увеличи капацитетът за производство на най-търсените след системите за противовъздушна отбрана, а също да се развива производството на използваните във ВВС авиационни средства», отбеляза Путин.

Според него, е нужно специално внимание на износа на руската техника за противовъздушна отбрана, подчертавайки, че тази техника използват над 70 страни в света.
Владимир Путин смята за необходимо, да бъде обмислен въпросът по запазването на потенциала на военната промишленост в Украйна. По негова оценка, потенциалният разрив на сътрудничеството с Русия, може да стане критически за страната.

«Запазването на съвместно създадения научен и конструкторски потенциал (украински предприятия) отговаря на интересите както на Русия, така и на Украйна», поясни Путин.
Той нарече Украйна «многогодишен и надежден партньор в сферата на военно-техническото сътрудничество на Русия».

«В условията на острата криза на украинската държава, военната промишленост на страната практически е лишена от държавна подкрепа. Две трети от предприятията в сътрудничество се намират в Русия», констатира президента на Русия. Също така, той смята, че е «евентуалният разрив на кооперативните връзки ,може да стане критически за военната промишленост в Украйна, а най-вече за хората, работещи в тази област и техните семейства».