Путин: Русия не можеше да остави Крим на националистите

Путин: Русия не можеше да остави Крим на националистите

Публикувано от:

Президентът на Русия Владимир Путин разказа на журналисти подробности около събитията през март 2014 година, когато в резултат на проведен референдум Крим бе върнат в състава на Руската федерация, предаде РИА Новости.

По думите на руският държавен глава, много преди официалното волеизявление по-голямата част от населението на полуострова, се е изказвала в подкрепа на присъединяване на Крим към състава на Руската Федерация. И тогава, имайки предвид ситуацията в Украйна, руските власти разбраха, че нямат никакво право да изоставят населението на Крим на произвола на съдбата.

Владимир Путин заяви, че в края на февруари 2014 година той свика извънредно заседание с ръководителите на силовите структури на РФ, в което се обсъдиха начините за доставяне на президента Виктор Янукович на територията на Русия.

„Свиках всички ръководители на нашите силови структури и ми поставих задача: да се спаси животът на президента Янукович. Защото в противен случай, те просто щяха да го унищожат“, разказва Владимир Путин.

След това заседание Владимир Путин заяви, че е необходимо Крим да бъде върнат в състава на Руската Федерация.

Тези подробности разказва руският президент във филма „Крим. Пътят към Родината“, който ще излъчи „Россия-1“.

Според разказа на руския президент, не за дълго до събитията през март 2014 година, сред населението на Крим е проведено социологическо проучване. Резултатите показали, че мнението на повечето от тях е, Крим да бъде присъединен към състава на Русия.

„Стана ясно, че желаещите Крим да се присъедини към Русия са 75% от цялото население на полуострова. Нали разбирате, че беше направено вътрешно проучване, извън контекста за евентуално присъединяване. За мен стана очевидно, че ако ние подходим към това, то нивото или количеството на онези, които биха искали това историческо събитие да се случи, ще бъде още по-голямо“, разказва Владимир Путин във филма.

„Крайната ни цел беше да дадем възможност на хората там, да изразят гласно мнението си относно това, как те биха искали да живеят в бъдеще. Тогава си помислих, ако хората поискат да бъде така, значи така да бъде. Значи те ще бъдат с по-голяма автономия. Нека така да бъде. Ако те поискат това, ние не можем да ги изоставим! Ние знаем резултатите и постъпихме така, както бяхме длъжни да постъпим“, отбелязва руският лидер.

По думите на Путин предвид ситуацията в Украйна, Москва нямаше как да изостави полуострова и неговото население на произвола на съдбата.

„Казах на моите колеги, а те бяха четирима, че ситуацията в Украйна се развива по такъв начин, че сме принудени да започнем работа по възвръщането на Крим в състава на Русия. Защото ние не можем да изоставим на произвола на съдбата тази територия и хората, които там живеят, не можехме да ги оставим на националистите“, отбелязва руският президент.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=x2TxcHg-Vi4[/embedyt]