Путин: Русия не играе по чужда свирка

Руският президент Владимир Путин даде обширно интервю за руска телевизия. Отговаряйки на въпрос за възможността за признаването на Луганска и Донецка републики, президентът не отхвърли категорично такава възможност.

Въпросът за признаването или непризнаването от Русия на независимостта на републиките, ако възникне такъв, ще се разглежда във връзка с актуалната реалност към момента, подчерта Путин.

„Ние ще гледаме реалността, която възниква в живота“, заяви той.

Путин направи уговорката, че в момента не желае да коментира този въпрос. „Сега аз не бих искал да говоря по този въпрос, защото каквото и да кажа, всичко може да бъде контрапродуктивно“, уточни той.

Коментирайки информацията, че Израел може да започне да доставя оръжие за Украйна в отговор на решението на РФ да отмени собственото ембарго за доставка на ракетните системи С-300 на Иран, Владимир Путин заяви, че доставките на летално оръжие от Израел в Украйна ще доведат до изостряне на ситуацията и до увеличаване на жертвите.

„Смятам, че това е контрапродуктивно, ако става дума за летално оръжие, защото това само ще доведе до допълнително усложняване на ситуацията, до увеличаване на човешките жертви, а резултатът ще бъде същият“, счита Путин.

На въпрос за взаимоотношенията между Русия и САЩ руският президент призна, че има трудности в отношенията между двете страни.

„Ние имаме разногласия по редица позиции“, каза той, изброявайки проблемите в областта на сигурността, излизането на САЩ едностранно от системата за ПРО, както и разминаването по някои въпроси от международния дневен ред.

Едновременно с това по думите на Путин, между двете страни „има нещо, което ни обединява, което ни кара да работим заедно“. Тук руският президент спомена неразпространението на оръжието за масово унищожаване, борбата с международната престъпност, с тероризма и бедността на планетата, както и „общите усилия, насочени към това, да бъде световната икономика по-демократична и премерена, по-балансирана, за да бъде световният ред по-демократичен“.

„Ние имаме общи цели и сме готови да работим с всеки президент, който бъде избран“, каза Путин.

„Ние ще работим с всеки американски държавен глава, избран от американския народ“, заяви руският президент. „Нали ние сътрудничим не с конкретно физическо лице, а със страната, с голямата и много влиятелна страна в света“, подчерта той.

Журналистът помоли руският президент да коментира рейтинга, съставен от читателите на TIME, според който той е най-влиятелният човек в света.

„Аз, разбира се, се отнасям към това равнодушно, защото както съм казвал многократно – влиянието на ръководителя на една или друга държава може да се оцени преди всичко според икономическата мощ и отбранителната способност на тази държава“, заяви Путин.

„Имаме много компоненти, които ни позволяват да се считаме за страната, провеждаща ( така се случва и в действителност) независима суверенна политика на международната арена, провеждаща вътрешни политики според изискванията на народа“, убеден е Путин. „И в този смисъл ние сме достатъчно надежден партньор, защото не играем по чужда свирка, не се настройваме към настоящата конюнктура“, подчерта той.

Руският президент отбеляза, че рейтингът на TIME е съставен на базата на мнението на читателите, а не на редакцията. „В тази връзка просто бих искал да благодаря на хората, които проявиха уважение, не по отношение на мен, макар това, разбира се, да е приятно, но преди всичко по отношение на нашата страна, на Русия“, каза той.