Путин: Русия е подложена на натиск, защото „не търгува със суверенитета си“

Русия е подложена на натиск от страна на други държави, защото провежда независима политика. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

„Причините за натиска върху Русия са разбираеми: ние провеждаме независима вътрешна и външна политика, не търгуваме със суверенитета си“, каза той. „Това не се харесва на всички, но не може да бъде по друг начин“, заяви президентът.

„Днес очевидно опитите да се раздели, да се разедини нашето общество, да се предизвикат определени трудности, да се намери слабото ни място, не дадоха очакваните резултати. Очаквани за тези, които въведоха тези ограничителни мерки по отношение на нашата страна, и за тези, които продължават да ги подкрепят“, добави президентът.

Путин призова да не се разчита на промяна на неприятелския курс на Запада по отношение на РФ.

„Не бива да разчитаме на промяна на неприятелския курс от страна на някои наши геополитически опоненти в обозримо бъдеще“, каза държавният глава.

Тези, които въвеждат санкциите срещу Русия, самите те са виновни за кризата в Украйна, допълни той.

„Тези, които въвеждат ограничителните мерки по отношение на Русия – санкциите – именно те са и виновниците за всички събития, на които сме свидетели в източната част на Украйна“, заяви Путин.

Той счита за необходимо провеждането на анализ на съществуващите рискове и ревизирането на стратегията за национална сигурност на Русия.

„Необходимо е в кратки срокове да се проведе анализ на целия спектър от потенциални заплахи и рискове – и политически, и икономически, и информационни, и други, и на тази основа да се ревизира стратегията за национална сигурност на Русия“, заяви руският президент.