Путин: Русия ще продължи участието си в инициативата за борба с ядрения тероризъм

Руският президент Владимир Путин приветства участниците и гостите на срещата на високо равнище, посветена на десетата годишнина от Глобалната инициатива за борба с ядрения тероризъм, съобщиха на сайта на Кремъл, предаде ТАСС.

„През изминалите години глобалната инициатива се утвърди здраво в качеството си на ефективен механизъм за многостранно сътрудничество в областта на ядрената сигурност“, отбеляза Путин. „В рамките на Глобалната инициатива представителите на 86 държави, както и на пет международни организации, имащи статут на официални наблюдатели, обменят перспективни разработки, имащи за цел да гарантират защитата на ядрените материали, да не допуснат незаконния им трафик и да ги защитят от посегателство от страна на терористите“, добави той.

„За надеждна правова основа на дейността на Глобалната инициатива служат Международната конвенция за борба с атаките на ядрения тероризъм, Конвенцията за физическа защита на ядрения материал и Поправката към нея от 2005 г., както и резолюция 1540 на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта руският президент. „Русия е твърдо ангажирана с разпоредбите в тези документи и призовава всички държави последователно също да се ръководят от тях“, заяви Путин.

Той потвърди „намерението за продължаване на тясната координация на усилията с партньорите по Глобалната инициатива в името на ефективната борба с опасните предизвикателства в ядрената сфера“.

На 15 юли 2006 г. в Санкт Петербург президентите на Русия и САЩ приеха съвместно руско-американско заявление, с което бе положено началото на реализирането на Глобалната инициатива за борба с ядрения тероризъм (ГИБЯТ).

В съответствие с този документ Русия и САЩ, станали първи съпредседатели на Инициативата, решиха да съдействат за развитието на международното сътрудничество за борба с ядрения тероризъм на основата и за реализирането на Международната конвенция за борба с ядрения тероризъм (МКБЯТ), Конвенцията за физическа защита на ядрения материал (КФЗЯМ) и Поправките към нея от 2005 г., резолюция 1540 на Съвета за сигурност на ООН и редица други международно-правни инструменти, отнасящи се за недопускането на попадане на ядрени материали в ръцете на терористите. Основната практическа задача на ГИБЯТ е да се мобилизират колкото се може повече страни за изпълняване на задълженията, произтичащи от споменатите международно-правни документи и да се гарантира международното сътрудничество по този въпрос с привличането, на първо място, на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).