Путин: Русия е миролюбива страна, но ще използва сила в случай на заплаха за нейната сигурност

Русия не претендира за никакви допълнителни територии и не възнамерява да влиза в конфликт с никого, но в случай на възникване на заплаха за нейната сигурност, тя е готова да даде отпор. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизия „Россия-1“.

„Външната политика на Русия е миролюбива, без никакво преувеличение. Ако погледнем политическата карта на света, не е трудно да видим, какво представлява Русия. И ще стане очевидно, че на нас не са ни нужни нито чужди територии, нито чужди природни богатства – ние имаме достатъчно. Ние сме самодостатъчна страна, и нямаме необходимост от това да воюваме и да влизаме в конфликт с някого“, подчерта Путин.

При това той отбеляза, че партньорите на Русия трябва да знаят едно: в случай на заплаха Москва е готова да използва високоточно оръжие за гарантирането на своята сигурност.

Владимир Путин поясни, че скоро въоръжените сили на страната ще бъдат преоборудвани: те ще получат високоточно оръжие по подобие на ракетите „Калибър“, използвани в Сирия.

Путин разказа, че ракетите „Калибър“ са на въоръжение на руската армия от 2012 г. и обхватът им на поразяване достига до 1 500 км. „Това са наистина сложни комплекси и, както показа практиката от използването им, изключително ефективни“, добави президентът.

По думите му, траекторията на ракетите е преминала през територията на две държави, като по маршрута те са извършили 147 завъртания на височина от 80 до 1300 м. „Скоростта им е съпоставима с тази на реактивен самолет“, отбеляза Путин.

„Това, разбира се, е високотехнологично оръжие. Не само с такива ракети, но и с наземна техника, с авиационна техника от най-ново поколение ние планираме да превъоръжим цялата руска армия“, разказа президентът.

„Това не е секретна информация, – добави Путин. – Всички наши партньори, във всеки случай, на експертно ниво, са осведомени за това, че Русия разполага с такова оръжие“. Държавният глава припомни още веднъж: „Русия има воля да го използва“.

Говорейки за операцията, която в момента провеждат Въздушно-космическите сили на РФ в Сирия, Владимир Путин отбеляза, че всички военни действия срещу терористите от „Ислямска държава“ не са били спонтанни, а са били планирани предварително. „Специалистите от Генералния щаб в координация със сирийските партньори и други страни създадоха, както знаете, информационен център в Багдад, и в резултат на обмена на данни получиха допълнителни сведения. Така че всичко, което се случва в небето и на земята не са спонтанни действия, а изпълняване на предварително начертани планове“, подчерта президентът.

Разказвайки за координацията на действията на руската армия в Сирия с военните на други страни, руският държавен глава поясни, че Москва е предупредила предварително западните си партньори за плановете за провеждане на операцията. При това, отбеляза Путин, Западът не информира Кремъл за планирането на подобни операции.

„Ние предупредихме предварително нашите партньори (и американските партньори, и много други, особено от страните от региона) за нашите намерения, за нашите планове. Някои казват, че сме направили това прекалено късно. Но искам да ви обърна внимание на това, че нас никой никога за планирането на подобен род операции не ни предупреждава“, каза Путин.

Независимо от това, по думите му, руските военни са изпратили към своите колеги от министерството на отбраната на САЩ предложения за борба срещу терористите в Сирия. „Нашите специалисти получиха искания и предложения от американската страна, формулираха виждането си за тази съвместна работа и го изпратиха до Пентагона“, поясни руският лидер.

Владимир Путин също така потвърди, че руските военни няма да участват в сухопътна операция в Сирия и че правителството на арабската република е запознато с това решение на Москва. „Това е изключено, – категорично отговори Путин. – Ние не смятаме да правим това, и нашите сирийски приятели го знаят“.