Путин: Разработваме лазерни и роботизирани оръжейни системи

Путин: Разработваме лазерни и роботизирани оръжейни системи

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия работи по разработването на нови оръжия, за да гарантира стратегически баланс, предадоха Интерфакс и БТА.

Путин заяви на съвещание с военни лидери и производители на оръжие в Сочи, че Русия, както и други страни, работи по нови оръжейни технологии.

Разработват се лазерни, звукови и роботизирани оръжия, добави президентът, който не съобщи данни за конкретни програми.

Руски военни са заявявали, че страната работи по разработката на нови бойни глави за балистичните си ракети, които ще са в състояние да извършват резки маневри, за да избягват вражеската защита. Разработват се и лазерни оръжия, които могат да бъдат разположени на самолети и хеликоптери, припомня АП.

В Русия 19 ноември, т.е. утре честват Ден на ракетните войски и артилерията и по този повод висши военни в страната припомниха за нови системи, които скоро ще бъдат въведени във въоръжените сили.

Сред тях е роботизирана артилерийска установка, в която оръдието ще се зарежда и насочва автоматично. Тя се разработва на основата на новата самоходна гаубица „Коалиция СВ“, съобщи ген. Михаил Матвеевски, командващ на ракетните войски и артилерията.

„В перспектива може да се говори за изцяло роботизирани артилерийски комплекси, изпълняващи задачи без никакво човешко участие“, добави Матвеевски, цитиран от РИА Новости.

152-милиметровата гаубица „Коалиция СВ“ за първи път беше представена официално миналата година на парада в Москва за 70-годишнината от Победата.

Нейна особеност е режимът „Ураганен огън“, който позволява няколко снаряда, изстреляни от едно оръдие, но под различен огън едновременно да достигнат целта.

Въвеждането на това оръжие в армията предстои в най-близко време, поясни днес ген. Матвеевски.

Друга новост, за което руските медии съобщават днес, е тактическият ракетен комплекс „Искандер-М“ (обсег 500 километра), който до 2020 г. ще замени системата от предишно поколение „Точка-У“.