Путин: Разполагането на американски системи за ПРО в Европа не е защита, а увеличаване на ядрения потенциал

Разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа не е защита, а увеличаване на ядрения потенциал. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвещание за развитието на военния комплекс на страната, предаде ТАСС.

„Ако използвайки възможностите си в медиите те все още могат да заблудят някого, че това не е заплаха за Русия или че това е изключително отбранителна система, то присъстващите тук на тази маса, на това заседание никой не може да ги убеди. Това не са отбранителни системи, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен на периферията“, заяви Путин.

Президентът поясни, че в случая под периферия се подразбира Източна Европа. Той подчерта, че хората, които са взимали решения за разполагане на системите за ПРО в страната си, трябва да знаят, че досега са живели спокойно и в безопасност, но след разполагането на тези системи Русия е принудена да мисли за парирането на тези заплахи.

Владимир Путин разясни също, че такива действия на САЩ са явно нарушение на договора за ракетите със среден и малък обсег, защото пусковите установки, които ще бъдат разположени в Румъния, могат да бъдат използвани именно за ракети със среден и малък обсег.

По-рано тази седмица във военна база в южна Румъния бяха разположени първите елементи от американската ПРО. Вашингтон уверява, че антиракетният щит, както още се нарича системата, не е насочена срещу Русия.