Путин пусна в експлоатация гигантско нефтено находище в Каспийско море

Руският президент Владимир Путин пусна днес в експлоатация огромното находище „Филановски“ в Каспийския шелф. Това стана чрез видеовръзка от Астрахан, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руският държавен глава поздрави служителите на Лукойл и други предприятия, участващи в създаването на инфраструктурата за добив на въглеводороди в това находище.
Той отбеляза качественото и навременно приключване на работата по подготвяне на мястото за експлоатация.

На церемонията присъстваха също ръководителят на Лукойл Вагит Алекперов и губернаторът на Астраханска област Александър Жилкин.

Пред журналисти Алекперов заяви, че Лукойл няма да участва в приватизацията на Роснефт. Той информира също, че компанията му няма повече договори с Башнефт.

Находището „Филановски“, намиращо се на около 190 км от Астрахан, е открито през 2005 година и е най-голямото в Русия за изминалия четвърт век.

Проектното равнище на добива на петрол е 6 милиона тона годишно. За два месеца, от август, вече са извлечени 166 000 тона. Извлекаемите запаси се оценяват на 129 милиона тона петрол и 30 милиарда кубични метра газ. Оператор е Лукойл.

За усвояването на находището в северната част на Каспийско море компанията ще построи над 25 платформи с общи инвестиции, превишаващи 350 милиарда рубли.

Заместник генералният директор на Лукойл-Нижневолжскнефт Алексей Казаков съобщи, че през 2022 и 2026 година ще бъдат въведени в експлоатация две нови находища в Каспийско море.