Путин: Присъствието ни в Сирия се изразява в доставките на оръжие на правителството

Русия оказва военна помощ в Сирия само на легитимната армия на президента Асад. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю на американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS в навечерието на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН, предаде ТАСС.

„Що се отнася до нашето, както вие казахте, присъствие в Сирия, към днешна дата то се изразява в доставянето на оръжие на сирийското правителство, в обучаването на персонала и в оказването на хуманитарна помощ на сирийския народ“, каза руският лидер.

Путин подчерта, че в Сирия съществува само една редовна легитимна армия. „Това е армията на президента Асад“, каза той.

По думите на руския президент, Русия изхожда от Устава на ООН, тоест от основополагащите принципи на съвременното международно право, съгласно което една или друга помощ, включително и военната, може и трябва да се оказва изключително на легитимните правителства на страните, с тяхното съгласие или по тяхна молба, или по решение на Съвета за сигурност на ООН.

„В дадения случай ние имаме работа с молба на сирийското правителство да им окажем военно-техническа помощ, което ние и правим в рамките на напълно легалните международни договори“, добави Путин. „Според мен, оказването на военна подкрепа на нелегитимни структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на Устава на Организацията на обединените нации. Ние подкрепяме изцяло легални правителствени структури“, заяви той.

Путин отбеляза, че на силите на Асад „се противопоставя, според интерпретацията на някои наши международни партньори, опозицията“. „Но всъщност, в живота, реално армията на Асад се бори срещу терористични организации, – каза руският президент. – Вие по-добре от мен знаете за заседанията, които току що се проведоха в Сената на Съединените щати, ако не греша, където военни, представители на Пентагона, се отчитаха пред сенаторите за това, което е направено от САЩ за подготовката на боевата част от опозиционните сили. Поставена е била целта в началото да се подготвят 5-6 хил. бойци, след това – 12 хил. В резултат стана ясно, че са подготвени общо 60, о с оръжие в ръце се борят едва 4 или 5 души, а всички останали са преминали с американското оръжие в ИДИЛ“.