Путин пристигна на официална визита в Пекин

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на официална визита в Пекин в петък, където ще проведе срещи и преговори относно планирани за подписване съвместни документи, предаде ТАСС.

Както се очаква, Путин ще проведе официални срещи с президента на Китай, министър-председателя на страната и председателя на постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители.

„Уверени сме, че предстоящата среща на нашите лидери ще бъде пълен успех“, заяви вице-премиера на Държавния свет на Китай Чжан Гаоли.

За подписване се подготвят 50 съвместни документа, които засягат различни отрасли: от космоса и енергетиката до туризма и доставките на зърно в Китай. Също така страните ще обсъдят възможно създаване на зона за свободна търговия между Китай и Евразийския съюз и участието на Пекин в проекта за високоскоростна железопътна магистрала Москва-Казан.

Руският президент проведе скорошна среща с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в Ташкент, която се състоя на 23 и 24 юни.