Путин призова САЩ да прекратят безразсъдния шантаж спрямо Русия

Опитите на Запада да оказват натиск срещу Русия заради ситуацията в Украйна не спомагат за уреждане на обстановката в републиката, а единствено затрудняват диалога. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник «Политика», предаде РИА Новости.

Президентът на Русия подчерта, че Москва е заинтересована от постъпателно, равноправно и взаимно изгодно сътрудничество с Киев, но това е възможно тогава когато в Украйна се установят мир и стабилност.

 Той напомни, че отношенията с Украйна винаги са били важни за Русия, тъй като народите са неразделно свързани с общи духовни, исторически, културни и цивилизационни корени.

Путин призова политическите сили на Украйна по-скоро да пристъпят към диалог в името на сигурността на своите граждани. „Необходимо е колкото се може по-скоро да се пристъпи към реален вътрешно украински диалог с участието на представители на всички региони и на всички политически сили. Този подход е фиксиран в Женевската декларация от 17 април. В рамките на такъв общонационален диалог следва детайлно да се обсъди конституционната уредба, бъдещето на страната, в която да е удобно и безопасно да живеят всички, без изключение, граждани на Украйна.

Руският президент отбеляза, че именно сега се е появила реална възможност за прекратяване на въоръжения конфликт, който всъщност е гражданска война в Украйна. Първите стъпки в това направление вече са направени, счита той. Взаимноизгодно сътрудничество с Киев ще е възможно след стабилизиране на ситуацията и постигане на траен мир в Украйна, каза той. „Независимо от настоящия сложен етап в руско-украинските отношения, ние сме заинтересовани за прогресивно, справедливо и взаимно изгодно сътрудничество с нашите украински партньори. На практика, това ще бъде възможно след постигането на устойчив мир и стабилизиране на положението в Украйна. Ето защо, ние се надяваме да се преодолее тази продължителна дълбока политическа и икономическа криза“.

В интервюто Владимир Путин оцени като акт на враждебност включването от Обама на „руската агресия в Европа“ сред трите основни заплахи пред човечеството. „Президентът Барак Обама от трибуната на Общото събрание на ООН включи „руската агресия в Европа“ сред трите основни заплахи пред човечеството към настоящия момент наред със смъртоносната треска ебола и терористичната групировка „Ислямска държава. Заедно с ограниченията, въведени срещу цели сектори на нашата икономика, подобен подход трудно може да се нарече иначе освен враждебен“, каза Путин. Говорейки за перспективите на руско-американските отношения Путин напомни, че Русия винаги се е стремяла към открити партньорски отношения със САЩ. В отговор обаче тя е получила резервираност и опити за вмешателство в нейните вътрешни работи.

Путин призова САЩ да прекратят безразсъдния шантаж спрямо Русия и да си припомнят какво може да струва раздор между две ядрени държави. „Надяваме се, че партньорите ще осъзнаят безразсъдството на опитите да се шантажира Русия и ще си припомнят колко вреден може да е раздора между две ядрени държави за стратегическата стабилност. От своя страна ние сме готови за развитие на конструктивно сътрудничество на принципите на равноправие и реално оценяване на интересите на всяка страна“. „Стремежът да се изолира Русия е абсурдна и неосъществима цел, която може да нанесе ущърб на икономическото здраве на Европа и на целия свят, подчерта Путин.

Продължителността на действието на санкциите по отношение на Русия зависи от САЩ и ЕС, а Русия ще реагира на новите ограничения, изхождайки от националните си интереси. „Що се касае до продължителността на действие на ограничителните мерки, то това зависи също от САЩ и Евросъюза. От своя страна ние ще трябва да подходим към оценка на рисковете и последствията от санкциите, да реагираме на тях, изхождайки от националните си интереси“, каза той.

Путин обърна внимание на това, че намаляването на взаимното доверие не може да не окаже негативно въздействие както на международния делови климат, така и на дейността на европейските и американски компании в Русия, чието уронване на авторитета няма да е лесно да се възстанови. „В същото време и другите държави да се замислят добре доколко е разумно да доверяват своите средства на американската банкова система и да усилват зависимостта си от икономическото сътрудничество със САЩ“, подчерта той.