Путин призова Киев да прекрати наказателните акции в югоизточна Украйна

Путин призова Киев да прекрати наказателните акции в югоизточна Украйна

Публикувано от:

Русия призова киевските власти незабавно да прекратят всички наказателни акции в югоизточна Украйна. «Тези действия само изострят ситуацията», заяви пред журналисти руският президент Владимир Путин след преговорите с президента на Швейцарската Конфедерация, ръководителя на ОССЕ Дидие Буркхалтер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Той добави, че «такъв метод за разрешаване на вътрешнополитическия конфликт не представлява сигурен път към решението на всички вътрешнополитически спорове». Ситуацията в Украйна се развива по най-неблагоприятния сценарий, а виновни за това са онези, които са организирали държавния преврат в Киев, смята руският президент.

Също така, Русия моли привържениците на федерализацията да отложат референдума на 11 май за по-късна дата, за да може да бъдат създадени необходимите условия за провеждането му, подчерта Путин.

Владимир Путин приветства освобождаването на народния губернатор на Донецка област Павел Губарев и призова Киев да освободи всички политически затворници.

Напомняме, Павел Губарев е задържан в дома си в началото на март по обвинение в организиране на масови безредици. По-рано руското външно министерство направи официално обръщение в ОССЕ и Международния комитет на Червения Кръст в Женева да бъде предоставен достъпа към Губарев.

 

 На 7 май Павел Губарев беше освободен в замяна на трима украински военни, задържани от опълченците на Народно опълчение Донбас.

 

Павел Губарев освободен

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=21t8sXMgoh0[/embedyt]