Путин: Прекратяването на вакханлията в Украйна зависи от украинците

В хода на Източния икономически форум във Владивосток руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпроси на журналисти, даде оценка на ситуацията в Украйна. И по-точно, на провежданата от Киев конституционна реформа. Путин не се нае да прави прогнози, а отбеляза единствено, че поправките в Конституцията на Украйна трябва да се внасят само при наличието на диалог с Донбас, но засега това не се случва.

Съгласно Минските договорености, конституционната реформа с отчитането на интересите на Донбас трябва да се проведе до края на 2015 г. В понеделник украинският парламент прие на първо четене поправки в Конституцията в частта за децентрализацията на страната. Промените в основния закон на Украйна трябва да включват децентрализация на властта и законодателно закрепление на особения статут на „отделните райони Донецка и Луганска област“.

„Искам да припомня, че съгласно Минските договорености поправки в Конституцията на Украйна са предвидени, но те трябва да бъдат направени в хода на обсъждането и диалога, след съгласуване с Донбас,  териториите на непризнатите републики ДНР и ЛНР. Нищо подобно, за съжаление, днешните киевски власти не предприемат и никакво съгласуване на тези поправки в конституцията на Украйна не се случва“, каза Путин.

Той подчерта, че четирите условия за политическото регулиране не се изпълняват. При това той добави, че развитието на събитията в Украйна ще зависят от това, колко дълго украинците ще могат да „търпят тази вакханлия“.

„Това, че Украйна я поставиха под външно управление, всички ключови постове в правителството, а сега и в ключовите региони са заети от чужденци – това, аз смятам, за обида за украинския народ. Какво, в Украйна вече няма порядъчни, честни и грамотни управляващи ли? Разбира се, че има“, каза Путин.

Той счита, че неотдавнашните безредици пред украинския парламент в Киев по никакъв начин не са свързани с гласуването по Конституцията, тъй като промените в нея носят декларативен характер.

„Що се отнася до тези трагични събития, то аз смятам, че това по никакъв начин не е свързано с промените в конституцията, защото всичко, което ни се предлага днес като промени, носи абсолютно декларативен характер, и по своята същност, не променя структурата на властта в Украйна“, каза Путин, като добави, че „промените в конституцията се използват изключително като предлог за изостряне на политическата борба за властта“.