Путин помоли Обама за помощ с Украйна

Руският президент Владимир Путин обясни на американския държавен глава Барак Обама причините за обострянето на политическия конфликт в Югоизточна Украйна в телефонен разговор в понеделник, предаде РИА Новости. „Протестите в Донецк, Луганск, Харков, Славянск и други градове в Югоизточна Украйна са в резултат на недоволството и неспособността на ръководството в Киев да отчита интересите на руското и рускоезичното население“, се казва в официалното съобщение на Кремъл.

Путин призова Обама да бъдат използвани всички достъпни на САЩ средства, с цел да се избегне използването на сила от страна на новата киевска власт и да се избегнат кръвопролитията в Украйна. „Днешната киевска власт трябва да мисли, преди всичко, за това как реално да включи всички основни политически сили и региони в прозрачен процес по изработването на нова конституция, гарантираща основните права и свободи на гражданите, федералното устройство на страната и нейния извънблоков статус“, съобщиха още от пресслужбата в Кремъл. Обама от своя страна е изразил безпокойство относно твърденията за руска намеса в югоизточна Украйна. „Руският президент отбеляза, че подобни спекулации се основават на неверна информация“, заявиха от пресслужбата на Кремъл. Путин и Обама са се договорили да продължат усилията за намиране на пътища за дипломатическо взаимодействие в контекста на ситуацията в Украйна.

Обама също изтъкнал „необходимостта от разоръжаване на всички нередовни въоръжени сили в страната и настоятелно призовал президента Путин да използва влиянието си върху тези въоръжени проруски групи, за да ги убеди да сложат оръжието на масата“.

В телефонния разговор, състоял се по молба на Москва, американският президент отново припомнил, че е важно Русия да изтегли войските си от границата с Украйна, за да намали напрежението. Обама отбелязал, че въпреки „реториката“ на руските власти украинското правителство е проявило „забележителна сдържаност“.

Независимо от уверенията от страна на Русия, властите в САЩ отново са убедени, че Москва стои зад организацията на масовите протести в Югоизточна Украйна. Аналогична позиция заемат и в Киев. Александър Турчинов назова акцията срещу протеста „втора вълна на спецоперацията на Русия срещу Украйна, чиято цел е да разкъса страната на парчета“.