Путин поиска от държавните компании да купуват от чужбина само в краен случай

Руският президент Владимир Путин поиска от държавните компании да правят поръчки извън страната само в краен случай, а да отдават приоритет на родните предприятия, в това число, малките и средните.

„Приоритет в поръчките държавните компании трябва да отдават на родните организации, преди всичко, имайки предвид представителите на дребния и среден бизнес”, заяви руският държавен глава по време на съвещание, на което бе обсъден въпросът за повишаването на ефективността на работата на държавните компании.

При това Путин призна, че „извън граница, разбира се, трябва да се купува”. „Но да се купува само уникално оборудване и технология, без които не можем да се развиваме, или бихме се развивали неефективно”, заяви президентът.

Путин предложи да бъде обсъден въпросът как да се повиши ефективността на дейността на държавните корпорации и компании, в които повече от 50 процента са собственост на държавата. „Тези компании у нас са 52 и те заемат водещи позиции в ключовите отрасли на икономиката, инфраструктурата, енергетиката, ОПК, имат тесни интенграционни връзки с много предприятия в цялата страна”, отбеляза руският държавен глава.

По-рано на среща с членове на правителството, президентът изрази удивление във връзка с ръста на цените на дребно на петролните продукти на фона на понижаването на цените на петрола .

„Някои неща предизвикват, разбира се, въпроси. От 1 декември например, цените на петролните продукти се увеличиха с 10 % при понижаване на цената на петрола с 35 %”, каза Путин.

Държавният глава също така отбеляза, че въпреки че за ускоряването на инфлацията в РФ има обективни причини, трябва да се разбере защо цените на дребно растат на фона на понижаването на цената в сегмента на едро.

„Ясно е, че някои неща са обективни. Всичко, което е внос е предвид това, че курсът на националната валута се е променил във връзка с промяната на световните цени на енергийните ресурси. Има, повтарям, обективни фактори. Втората обективна причина е, че ние ограничихме вноса на хранителни продукти и продоволствия. Смятам, че това е временно явление, имайки предвид, че днешната ситуация с цените е свързана с издръжката на нашите компании, с необходимостта от увеличаване на производството. Това в крайна сметка ще бъде в полза на селскостопанските производители”, отбеляза още Путин.