Путин поиска МВР да подобри ефективността на работата си

Президентът на Русия Владимир Путин поиска Министерството на външните работи на Русия да изискат от правоохранителните органи радикално подобряване на работата, съобщи RT.

„Най-голямо внимание трябва да се отдели на резонансните престъпления, в това число и на тези с политически мотив”, каза държавният глава на заседанието на ръководителите на Министерството на вътрешните работи.

Владимир Путин поиска от МВР да повиши нивото на разкриваемостта на престъпленията.

„През 2015 година трябва да се усили работата по всички ключови направления, а преди всичко да се повиши нивото на разкриваемостта на престъпленията, при това както на нови, така и тези от изминалите години”, посочи руският държавен глава. Според него, „тук наистина е необходим кардинален прелом, ново качество на работата на МВР и цялата правоохранителна система”.

Президентът на Русия призова МВР на РФ незабавно да реагира на подготвените акции на екстремистите, целта на които е удар по конституционни основи на страната.

„Важно е мигновено да се реагира на всякакви сигнали за готвещи се акции на екстремистите, да се провежда съответстваща профилактична работа, особено в младежката среда”, заяви руският президент.

Владимир Путин призна, че ръстът на числото  на екстремистките прояви се покачи на 15% , а това предизвиква у него сериозна тревога. „Екстремистите тровят обществото с отрова от войнствен национализъм, нетърпимост и агресия. А към какво може да доведе това – всички добре знаем от примера на съседната ни държава – Украйна”, подчерта той.

Президентът на Русия отбеляза, че миналата година осем организации са били признати за екстремистки, а също е била увеличена наказуемата  отговорност за призиви към екстремизъм и за финансиране на екстремизма.

„Действията на екстремистите стават все по-съвършени. Ние се сблъскваме  и с опити за използване на така наречените цветни технологии – от организиране на улични акции до открита пропаганда за вражда и ненавист в социалните мрежи. А целта е очевидна – да се провокира граждански конфликт, да се удари по конституционните основи на нашата държава, а в крайният резултат и по суверенитета на страната ни”.