Путин поиска запазване на темповете за модернизация на армията

Руският президент Владимир Путин в хода на продължилото няколко дни съвещание, посветено на развитието на силите на отбраната, констатира почти пълното изпълнение на плана за модернизация на армията през текущата година и поиска пълното изпълняване на сроковете и обемите за доставка на оръжие за армията до 2020 г.

„Тези планове трябва безусловно да бъдат реализирани без всякакви извинения от обстоятелствата. Сроковете и обемите трябва да бъдат напълно спазени. Ние имаме всичко необходимо за това“, заяви той.

Путин припомни, че до 2020 г. процентът съвременна техника в руските войски трябва да бъде не по-малко от 70 %.

Президентът поиска от отбранителния комплекс при заместването на вносната продукция да бъде осигурено високото качество на новите разработки. „Задачата се състои не в това, просто да заменим вносната продукция, макар това разбира се, да е важно, но най-главното е да осигурим високо качество на новите разработки“, заяви Путин. Според него, „продукцията трябва да бъде и по качество, и по цена по-добра от тази на чуждите производители, а родните предприятия трябва да получат нови умения и технологии, в това число и технологии с двойна употреба“.

„Много от това, което ние внасяхме, отдавна е морално остаряло. Ние имаме обективната възможност да направим крачка напред“, убеден е руският президент.

Той напомни, че за модернизирането на предприятията от отбранителния комплекс са заделени 3 трлн. рубли. „Всички тези средства трябва да бъдат похарчени максимално ефективно“, подчерта руският държавен глава.