Путин поздрави украинците със 70-годишнината от освобождението от фашистите

Руският президент Владимир Путин поздрави Украйна по случай 70-ата годишнина от освобождението на територията ѝ от фашистките окупатори. Той също така пожела на украинския народ сила и просперитет. Това се казва в поздравителното съобщение на уебсайта на Кремъл, отправено от Путин към ветераните от Великата отечествена война и народа на Украйна.

„В годините на Великата отечествена война, в тежки, кървави битки за Украйна, в цялото си величие се е проявявала силата на духа и сплотеността на нашия мултинационален народ, смелостта и издръжливостта на освободителите, партизаните, тези в нелегалност и тружениците в тила“ – предава пресслужбата на Кремъл думите на президента.

Освен това, Путин е пожелал на „украинските ветерани добро здраве, благополучие и бодър дух, а на целия братски народ на Украйна – мир и просперитет“.

Припомняме, че на 22 октомври Държавния комитет за телевизия и радио на Украйна (Госкомтелерадио) поиска от медиите в страната да се откажат от използването на термина „освобождение от фашистките окупатори“. Вместо това, те препоръчват при отразяване на събитията, посветени на 70-годишнината от отстъплението на германските войски, медиите да използват термина „изгонване на нацистките окупатори от Украйна“.

Денят на освобождението на Украйна от фашистките окупатори се чества на 28 октомври. Националният празник с това име е създаден през 2009 г. от третия президент на страната – Виктор Юшченко.