Путин поздрави Асад за Освобождението на Палмира

Путин поздрави Асад за Освобождението на Палмира

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин проведе в неделя телефонен разговор с президента на Сирия Башар Асад и го поздрави по повод освобождаването на Палмира от сирийските войски и прогонването на терористите от древния град, съобщи прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В разговора Путин “отбеляза важността на съхраняването на този уникален исторически град за световната култура”, и още веднъж подчерта, че “въпреки извеждането на основната част от руския военен контингент от Сирия, въоръжените сили на Русия и занапред ще помагат на сирийските власти в борбата с тероризма и за освобождаването на своята земя от екстремистките групировки”, отбеляза говорителят на руския президент.

Асад, от своя страна, е дал “висока оценка на помощта, оказана от руските Въздушно-космически сили”, и отбелязал, че “такива успехи, като освобождаването на Палмира, биха били невъзможни без подкрепата на Русия”. Според Асад “е абсолютно очевидно, че се води битка за петрол, но петрол навсякъде има много, а Палмира е една”.

Междувременно стана ясно, че руската авиация е извършила за последното денонощие на 40 бойни полета в района на Палмира, като е нанесла удари по 117 военни обекта, унищожавайки над 80 терористи. Това се казва в бюлетин на руския Център по примирие между враждуващите страни на територията на Сирия, цитиран от ТАСС.

“Унищожени са 8 пункта за управление, 12 опорни пункта, над 80 терористи, 2 танка, 3 артилерийски установки, 8 автомобила и 6 склада с боеприпаси”, се посочва в документа, качен на сайта на руското министерство на отбраната.

Сирийската армия днес съобщи, че при подкрепата на руската авиация “успешно е изпълнила задачата по разгрома на плацдарма на терористичната групировка “Ислямска държава” в Тадмор” (арабското название на Палмира – бел.ред.).

В бюлетина се отбелязва още, че между руския и американския координационни центрове са се състояли поредните преговори чрез телефонна конферентна връзка и са били обсъдени “проблемни въпроси, отнасящи се до режима на прекратяването на бойните действия”. Руското военно министерство съобщава още, че през последните 24 часа режимът е бил нарушен 10 пъти, но като цяло се спазва.

Забелязва се активизация на бойните действия от страна на терористичната групировка “Фронт Ан Нусра” в северозападната част на провинция Алепо. Терористите са обстрелвали 8 пъти с миномет квартал Шейх Максуд в самия град Алепо, при което са загинали 4-ма мирни жители, а други 19 са били ранени.

Руската и сирийската авиация не са нанасяли удари по онези опозиционни въоръжени формирования, които са заявили, че прекратяват бойните действия и са съобщили в руския или в американския център по примирието сведения за своето разположение, посочва руското военно министерство.

Съобщава се също, че общият брой населени пунктове в Сирия, с лидерите на които са постигнати споразумение за примирие, е достигнал 51. Само през последното денонощие представители на руския център по примирието са провели работни срещи с лидерите на две политически партии и е постигнато предварително споразумение за примирие с представителите на “един населен пункт в провинция Дамаск”.

Продължават и преговорите с полевите командири на две въоръжени формирования, действащи в провинция Хама, относно присъединяването им към режима на прекратяване на бойните действия.

Така “общият брой на опозиционни въоръжени формирования, заявили, че приемат и изпълняват условията на примирието, остава без изменение – 43”, се казва в бюлетина на руския център, цитиран от ТАСС.