Путин подписа закон за избягване на двойното данъчно облагане с Китай

Подписаният документ ратифицира съглашение между Русия и Китай за избягване на двойното данъчно облагане за физически и юридически лица в двете страни, за един и същ вид доход, съобщи ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

По документа се работи от 2014 г., когато Русия и Китай подписаха споразумение, а през 2015 г. е изготвен  протокол за внесените изменения. Подписването и на двата документа се проведе в Москва.

В пояснителната записка към  закона се посочва, че той ще способства за взаимноизгодното сътрудничество между Китай и Русия и за взаимно привличане на инвестиции. Документът създава предпоставки за подкрепа на бизнеса, като елиминира възможността едно и също юридическо или физическо лице да бъде обложено с данък за една и съща дейност и в двете страни.

Законът се отнася до данъци върху общия доход или отделни елементи от доходите на лицата, които имат местожителство, местопребиваване, място на управление, място на регистрация в Русия или Китай.

Както отбеляза по-рано заместник министърът на финансите на РФ Алексей Моисеев, съглашението съдържа норми и правила за облагане на финансови дейности, доходи от недвижимо имущество, доходи от трудова заетост, доходи на артисти и спортисти и други. Мисеев уточни, че разпоредбата влиза в сила  в началото на новия данъчен период т.е. през януари 2017 г.

Между Русия и Китай действа подобно съглашение от 1994 г., но със сегашния документ има редица промени и допълнения.