Путин подкрепи Украйна за изборите

Руският президент Владимир Путин подкрепи по своеобразен начин изборите за президент в Украйна, като заяви, че вотът на 25 май е стъпка в правилната посока, но той трябва да се осъществят, ако правата на всички граждани са защитени.
Освен това той призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания си за 11 май референдум по “декларацията за независимост” на самопровъзгласилата се Донецка народна република, за да се създадат необходимите за диалог условия. Това стана след срещата му с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер.
“Смятаме, че прекият диалог между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна е ключов елемент за постигане на компромис. Путин подчерта, че Русия настоятелно призовава киевските власти “да прекратят всички
военно-наказателни операции
в Югоизточна Украйна”.
Путин определи като уловка опитите на западните страни да прехвърлят на Русия цялата отговорност за решаването на кризата в Украйна.
“Това е уловка на западните ни партньори, която е лишена от всякакви основания”, заяви руският президент. По неговите думи вината за сегашните събития в Украйна носят тези, които са извършили противоконституционен преврат в Киев, и тези, които са подкрепили тези действия с политическа, финансова и информационна подкрепа.
Буркхалтер заяви от своя страна, че
ОССЕ ще предложи в близките часове “пътна карта”
за уреждане на кризата в Украйна на четирите страни по Женевското споразумение.
Буркхалтер увери, че базираната във Виена организация е “двойно безпристрастна” в ситуацията с кризата в Украйна. Той отбеляза, че е в Русия в качеството си на действащ председател на ОССЕ, а същевременно е президент на Швейцария.
“Това означава, че мога да уверя, че сме двойно безпристрастни, доколкото Швейцария е безпристрастна страна, а ОССЕ е организация, в която са представени всички заинтересовани страни”, заяви Буркхалтер.
Владимир Путин заяви, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по оценки на НАТО от края на април имаше
40 000 руски войници
предадоха Франс прес и Ройтерс.
“Непрекъснато ни се казваше, че войските ни на украинската граница пораждат тревоги. Днес те вече не са на украинската граница, а на места, където водят обичайните си учения и тренировки”, заяви руският президент.