Путин: подготвяме единна система за базиране на Северния флот в Арктика

В Арктика ще бъде създадена единна система за базиране на надводни кораби и подводни лодки от ново поколение. Единната система за командване на Въоръжените сили на РФ ще има инфраструктура с двойно предназначение и ще се използва не само в интересите на Министерството на отбраната, съобщи на журналистите секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев.

„Това ще бъде не само в интересите на Министерството на отбраната. Това ще бъдат пунктове с двойно предназначение”, заяви Патрушев на заседанието на Съвета за безопасност, което проведе руският президент Владимир Путин.
Той напомни, че в съветските времена в Арктика са били създадени няколко бази за флота и авиацията, които в момента се възстановяват.

Русия разполага в Арктика с най-мощния си флот – Северния, в състава на който са включени стратегически подводни лодки. Като цяло, обаче, нивото на военната защита на региона значително отстъпва в други области на страната, по силата на исторически, климатични и географически причини. През февруари високопоставеният представител на Генералния щаб заяви пред РИА Новости, че във връзка с това, до края на годината в Министерството на отбраната може да бъде създадена нова структура – Северен флот – Обединеното стратегическо командване.

Освен самия флот, в неговия състав ще влязат и арктическите бригади, части на ВВС и ПВО. В техните задачи ще влиза защитата на интересите на Русия в Арктика. Особено внимание ще се отделя на подсилването на охраната на границите на РФ в региона. В началото на април президента на РФ Владимир Путин поръча на ФСС (ФСБ рус. бел) да развива граничната инфраструктура в Арктика.