Путин: Отслабването на рублата е „прозорец на възможности” за руския бизнес

Централна тема за днешните руски всекидневници е вчерашната реч на президента Владимир Путин при откриването на десетия бизнес форум на обществената организация „Делова Русия“, съобщи Дарикнюз.

„Комсомолская правда“ извежда на първо място призива на държавния глава към руските бизнесмени да се възползват от сегашния по-нисък курс на рублата, който повишава конкурентоспособността на руските стоки.

„Трябва да се разбира, че такива възможности могат да се окажат ограничени във времето и те трябва да се използват грамотно и максимално бързо за увеличаване на несуровинния износ от страната и за интензивно усвояване на собствения пазар“, подчерта Путин пред бизнесмените.

Руският президент отбелязал, че някои от руските икономически партньори могат „да прозрат“ обратния ефект от наложените санкции и да отменят „ограничителните мерки“. По този повод вестникът припомня думите на премиера Дмитрий Медведев в Държавната дума преди месец, когато той призна, че през 2015 г. загубите на Русия от санкциите, нанесли щети на някои отрасли от икономиката, могат да достигнат 75 млрд. евро. Според премиера обаче „руснаците вече се научиха да живеят в друга икономическа реалност“.

„Росийская газета“ цитира думите на Путин, че Русия трябва да се възползва от създалите се обстоятелства, „не за да се самоизолира, а за да даде тласък на собственото си развитие“.

Той призова руските компании активно да се включат със свои предложения в правителствената програма за заместване на вноса със стоки и продукция собствено производство в сферите, където санкциите удариха най-тежко. „Заместването на вноса не е панацея и ние не се каним да заменяме целия внос – това е безсмислено и глупаво. Това трябва да се прави там, където можем да възродим собствената компетенция, или просто да я създадем наново“, обяснил Путин. Така Русия може да се възползва от ситуацията, свързана с разликата във валутния курс на рублата, и от „ограниченията, които нашите партньори кой знае защо въведоха, без да мислят за последствията“, заключи президентът, цитиран от „Российская газета“.

„Независимая газета“ цитира интервю на постоянния представител на Русия при ЕС Владимир Чижов във връзка с проекта „Турски поток“, който е вторият проект за пренос на руски газ по дъното на Черно море и през Турция. „Понякога ми задават въпроса, не се ли опасява Русия да се сблъска в Турция с газови проблеми, аналогични на украинските? На това аз обикновено отговарям, че Турция, първо, е голям потребител, и второ, тя е една от малкото страни в тази част на света, способна да води самостоятелна политика. Проблеми, разбира се, имаме и в хода на реализацията на проекта могат да възникнат още, но политическата воля на турското ръководство за реализация на тези проекти е очевидна“, казва Чижов.

По този повод вестникът припомня, че Турция днес е една от ключовите страни за транзит на каспийски газ към Европа. След отказа на „Газпром“ от строежа на „Южен поток“ и с оглед на неговото намерение да прекрати преноса на „синьо“ гориво през украинска територия до няколко години, целият този „газов“ обем ще се прехвърли на новия проект – „Турски поток“. А освен руските инфраструктурни проекти, именно през Турция трябва да премине и системата от газопроводи на т.нар. Южен газов коридор, чрез който ЕС иска да заобиколи Русия през Черно море, Турция, Грузия и Азербайджан, отбелязва „Независимая газета“.