Путин определи пуска на „Ангара-А5” като много важно събитие

Президентът на Русия Владимир Путин, който взе участие във видеотранслирането на церемонията за пуска на ракетата тежък клас «Ангара-А5» заяви, че пускът на новата ракета се е превърнал в много важно събитие за страната, съобщи ТАСС.

„Поздравявам работниците на ракетно-космическия сектор с успешния пуск. Както се планираше, днес се проведе първият експериментален пуск на ракетата-носител тежък клас „Ангара-А5”. В действителност, за нашия ракетно-космически сектор, а и за цяла Русия, това събитие е от голяма важност”, каза Владимир Путин.

„В „Ангара-А5” са внедрени най-нови съвременни технологии и с помощта на ракетата-носител може да се извеждат на орбита действащи и перспективни космически апарати, както с военно, така с научно предназначение. Те са предназначени, за системата за предупреждаване на ракетни нападения, разузнаване, навигации, комуникации и ретранслиране. С това ние укрепваме сигурността на Русия”, заяви още руският държавен глава.

Също така Владимир Путин отбеляза, че на 9 юли успешно е стартирала ракета лек клас „Ангара” и по този начин Русия последователно реализира мащабната общодържавна  програма. Ракета „Ангара-А5” е изстреляна днес рано сутринта от космодрума „Плисецк”, разположен в Архангелска област. Тя изведе успешно на орбита макет на космически кораб, изпълнявайки всички задачи от първи изпитателен пуск. На ракетоносителния блок „Бриз-М”, отделил се от ракетата, тепърва предстои да изведе макета на геостационарна орбита на височина от 35800 km.

„Ангара-А5” е първата руска ракета-носител тежък клас, разработена изцяло в постсъветски период. Тя ще може да извежда на ниска околоземна обрита апарати с тегло от 24 тона и до 4 тона на геостационарна орбита.  За разлика от много други ракети, «Ангара-А5» работи не с токсични горивни компоненти, а с кислород и керосин.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, който взе участие в пуска на новата ракета съобщи, че количество пускове на ракети с космическо предназначение през следващата година ще се увеличи в път и половина, което ще позволи на една четвърт да се обнови орбиталната мрежа.