Путин ограничи чуждестранното участие в руските медии

Руският президент Владимир Путин подписа закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии, предаде ТАСС, цитирани от dariknews.bg .

Документът е публикуван на официалния сайт за правна информация. Законопроектът, приет през септември от Държавната дума, бе одобрен от горната камара на парламента на 1 октомври.

Досегашното руско законодателство не ограничаваше участието на чужденци в печатни и интернет издания. Граница от 50 на сто имаше само за чуждестранната собственост в телевизиите и радиостанциите. Депутати от либерал-демократическата, комунистическата и партия „Справедлива Русия“ обаче предложиха поправки в закона за медиите.

Новият закон влиза в сила от 1 януари 2016 година. Собствениците на медии трябва до 1 февруари 2017 година да хармонизират с изискванията на закона цялата си корпоративна верига. При нарушения медийният регулатор „Роскомнадзор“ е длъжен да внесе иск в съда за прекратяване на дейността на съответната медия.

Законът специално изтъква, че налага ограничения върху чуждестранното участие в руски медии, ако в международен договор на Руската федерация не е предвидено друго. ТАСС посочва като пример т. нар. Междудържавна телевизионна и радиокомпания „Мир“, излъчваща на територията на ОНД и други страни, а също телевизията и радиото на Съюзната държава Русия и Беларус.